Недостиг на легла и все повече COVID болни в Бургаско

от БНТ
19:06, 20.03.2021
Чете се за: 02:45 мин.
Още
Слушай новината

В по-малките населени места болниците на предела на силите си. Примерът от Бургаско. COVID отделенията са пълни на 100%, а броят на болните продължава да расте. Бургас и днес е на второ място по заболеваемост след София.

Над 330 са новозаразените в Бургаско за последните 24 часа. Натискът към болниците е огромен. Над 95% от капацитетът на COVID отделенията в областта е запълнен. От общо 185 легла в държавната болница, където се намираме, свободните са едва 5. И докато по-големите лечебни заведения все още се справят, макар и трудно, то ситуацията в по-малките населени места е критична.

Вътрешното отделение на болницата в Айтос изцяло е преструктуриранo за COVID пациенти. Всичките 20 легла са запълнени. Заради липса на персонал, лечебното заведение не може да разкрие допълнителни легла, каквито са указанията на директора на РЗИ-Бургас.

Мария Иванова, главна сестра в МБАЛ-Айтос обясни: "В отделението персоналът е малко. Даваме допълнителни дежурства, така или иначе над часовата норма, която е. Изписват се пациенти. На техните легла се чакат да дойдат нови пациенти и натоварено е да".

Лекарите споделят, че за разликата от предходните пикове на заразата, сега пациентите пристигат в по-тежко състояние и е нужно медицинският персонал да ги следи постоянно. В това COVID отделение на дежурство са само две медицински сестри.

Подобна е ситуацията и в болницата в Поморие. И 30-те COVID легла са запълнени. Освен АГ отделението, всички останали сектори в лечебното заведение са за пациенти с коронавирус.

"Всичко си е пълно и в двете отделения подготвените легла са запълнени, обясни Янка Тонева, санитар в МБЛА-Поморие.

БНТ: Има ли достатъчно лекари? - Лекарите на са много, карат доста тежко, сменят се непрекъснато, сестрите също. Винаги има нужда от помощ да, има нужда".

Болниците в по-малките населени места трудно оцеляват и финансово, тъй като отпусната клинична пътека за COVID пациент не винаги се оказва достатъчна за лечението. Има и доброволци, които помагат на лекарите, но и те се оказват недостатъчни, за да могат да обслужват всички пациенти.

Текст: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
7,2 по Рихтер в Япония: Трусът е вторичен на сеизмичната катастрофа през 2011-а
7,2 по Рихтер в Япония: Трусът е вторичен на сеизмичната катастрофа през 2011-а
МОСВ: Язовирите са с 65% по-пълни от миналата година благодарение на взетите мерки
МОСВ: Язовирите са с 65% по-пълни от миналата година благодарение на взетите мерки