НОВИНИ

Швейцарската прокуратура обжалва оправдателните присъди на Сеп Блатер и Мишел Платини

Федералната прокуратура на Швейцария депозира протест срещу решението на Швейцарския наказателен съд, който оправда бившия президент на Световната федерация по футбол (ФИФА) Сеп Блатер и бившия шеф на Европейската централа (УЕФА) по делото за измама и кор
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
15:21, 20.10.2022
Чете се за: 02:07 мин.
Футбол
Слушай новината

Федералната прокуратура на Швейцария депозира протест срещу решението на Швейцарския наказателен съд, който оправда бившия президент на Световната федерация по футбол (ФИФА) Сеп Блатер и бившия шеф на Европейската централа (УЕФА) по делото за измама и корупционни практики, предаде Франс прес.

На 8 юли наказателният съд на Швейцария оправда Блатер и Платини по дело за измама и корупция, като не удовлетвори искането на прокуратурата за поне 1 година и осем месеца лишаване от свобода условно.

Франс прес пише, че прокурор е внесъл иск в Апелативния състав на Федералния наказателен съд за пълна отмяна на оправдателната причина. Част от обвинението е за превода в сметката на Платини на 2 милиона швейцарски франка за консултантски услуги. Съмненията са, че самият паричен превод е направен на много по-късен етап от работата, която евентуално е свършил Платини.

От 1998-а до 2002-а Платини е бил консултант на Блатер, който тогава е бил президент на ФИФА. Ежегодно бившият френски плеймейкър е получавал 300 хиляди швейцарски франка. Но в документи на прокуратурата се твърди, че 8 години след края на работата на него му се дължат 2 милиона франка и той си ги търси. Отбелязва се, че с помощта на Блатер плащането е било направено през 2011 година.

Прокуратурата твърди, че няма основание за такива финансови трансфери.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:
Instagram: https://go.bnt.bg/instagram
Facebook: https://go.bnt.bg/facebook
LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin
TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът на Великобритания Лиз Тръс подаде оставка
Премиерът на Великобритания Лиз Тръс подаде оставка
Нинова: Подкрепяме да се обединим около Вежди Рашидов, за да тръгне парламентът
Нинова: Подкрепяме да се обединим около Вежди Рашидов, за да тръгне парламентът