НОВИНИ

Скандал в бургаско село: Прогониха санитарка от дома ѝ, защото работила в COVID отделение

bnt avatar logo
от БНТ
17:19, 16.11.2020 (обновена)
Чете се за: 01:34 мин.
У нас

Страхът от коронавируса, който постепенно ни завладява, започна да се проявява в абсурдни постъпки, които разделят хората и предизвикват гняв. Докато в много болници в страната са благодарни на всяка помощ, едно село прогони санитарка, която работи в COVID отделение в болницата в Бургас, а внуците ѝ са отстранени от училище.

Йорданка Желязкова е принудена да спи под мост, защото съселяните ѝ от село Равнец не ѝ позволяват да се прибере в дома си, за да не ги зарази. Кметът на Бургас реагира гневно и каза, че лично ще помогне на жената.

На три различни етажа в три различни отделения на бургаската болница вече приемат за лечение пациенти с COVID-19. В едно от тези отделения работи санитарката Йорданка Желязкова, която, по думите ѝ, след като се е сблъскала с вируса, се е почувствала прогонена от хората в село Равнец, където живее. Наложило ѝ се дори да спи на улицата. От няколко дни е приютена в хирургичния корпус на лечебното заведение.

Йорданка Желязкова е санитар в хирургичното отделение на бургаската болница. Заради нарастването на болните от COVID-19 тя е командирована да помага на своите колеги за лечението на коронавируса. Близостта ѝ със заразата обаче, се оказало проблем на нейните съседи, които не искат тя да се прибира у дома.

"Не мога да се прибера. Нито да се преоблека, нито нищо. Нямам право. Спах на морето, под моста в дъжда, в най-големия дъжд, мокра до кости", разказа Йорданка.

Дъщерята на санитарката твърди, че детето ѝ и племенницата ѝ са били върнати от училище заради работата на баба им.

"Тъй като ми казаха, че докато майка ми е в COVID отделението, трябва или да я изолираме, или дъщеря ми и племенницата ми за 10 дни да не посещават учебните занятия. С което, аз като всеки един родител, бях доста ядосана", обясни Пенка.

В село Равнец казват, че са притеснени, но отричат да са гонели Йорданка.

"Никой не е казал, че не иска да се връща в селото, но тези хора, които работят в такова отделение, трябва да спазват някаква карантина".

"Да, има майки, които са притеснени, но не знам, може би да им обяснят, че не е страшно и могат да си пускат децата".

"Жената не е гонена от никой, никой не ѝ е забранявал да се прибира в дома си. Има дете, което е било с респираторно заболяване, което е върнато по протокол от медицинското лице", каза кметът на селото Костадин Георгиев.

След като историята предизвика възмущение в социалните мрежи, реагира и кметът на Бургас. От общината са осигурили на Йорданка временно жилище в града.

"Жилище, което е от резервен фонд. Пригодено за тези цели. Жилището е изцяло обзаведено", заяви Тина Писарова, която е директор на "Общински имоти" - Бургас.

Днес от община Бургас ще предадат ключовете на санитарката от COVID отделението и тя ще може да се нанесе в апартамента.

А Йорданка скоро не мисли да се прибира в селото, тъй като се притеснява, че ще навреди на близките си.

Жената ще живее в жилището съвсем сама, а от общината казват, че може да остане в него, докогато има нужда.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп стартира с успех защитата на титлата си в Северна Ирландия
Тръмп стартира с успех защитата на титлата си в Северна Ирландия
Гърция - най-честа дестинация за трафик на бременни българки с цел продажба на бебе
Гърция - най-честа дестинация за трафик на бременни българки с цел продажба на бебе