НОВИНИ

След близо 14 часа дебати: НС прие бюджетната рамка за 2022 г.

Николай Минков
от Николай Минков
21:18, 23.02.2022 (обновена)
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

След близо 14 часа дебати парламентът прие член първи на Държавния бюджет 2022, уреждащ приходно-разходната част или така наречената финансова макрорамка.

При гласуване на предложение от депутата на ДПС Хамид Хамид да се включат камерите на Българската национална телевизия за излъчване на дебатите по бюджета по БНТ2 се оказа, че няма кворум и заседанието беше прекратено.

Разискванията по финансовата макрорамка продължават утре.

Оспорвани дебати имаше по-рано, след като с гласовете на опозицията и част от управляващите парламентът гласува 12 млн. директно финансиране за музеите, вместо текста на бюджетната комисия парите да се отпускат чрез проекти.

Предложението бе направено от Любомир Каримански от ИТН, който е и председател на бюджетната комисия, и подкрепено от ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", "Демократична България" и "Има такъв народ".

Това принуди "БСП за България" да поискат почивка за намиране на изход от ситуацията, тъй като решението противоречи на философията на управляващата коалиция допълнителни пари да се дават само на проектен принцип.

Музеи в протестна готовност заради ниска субсидия в Бюджет 2022

Бюджетът предвижда най-много средства да бъдат отделени за социални разходи, икономически дейности, здравеопазване и отбрана.

Предвидени са близо милиард лева като компенсации заради цените на тока. Отделени са значителни средства за пенсии, в подкрепа на бизнеса и за медиците на първа линия.

Финансовото ведомство е заложило близо 85 млн. лева, за да освободи родителите от такси за детските градини.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правителството на Великобритания призова УЕФА да премести финала на Шампионската лига
Правителството на Великобритания призова УЕФА да премести финала на Шампионската лига
Рами Киуан също впечатли в първия си мач на Купа "Странджа"
Рами Киуан също впечатли в първия си мач на Купа "Странджа"