НОВИНИ

Разгорещени дебати в парламента при обсъждането на Бюджет 2022

Николай Минков
от Николай Минков
20:28, 23.02.2022
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Слушай новината

Втори ден дебати и скандали около обсъждането на държавния бюджет на второ четене в парламента. Сроковете притискат - заседанието продължава и в този час.

11-и час депутатите обсъждат план-сметката, която предвижда приходна част от 57,2 млрд. лв., разходи от 63,2 млрд. лв. и дефицит от 5,9 млрд. лв.

В началото на пленарния ден дойде целият Министерски съвет, начело с премиера. В този късен час в залата остана само финансовият министър Асен Василев.

Бюджетът предвижда най-много средства да бъдат отделени за социални разходи, икономически дейности, здравеопазване и отбрана.

Опозицията обвини управляващите, че са заложили занижена инфлация от реалната и по-малко приходи, поради което няма достатъчно политики за бизнеса и за хората. Финансовият министър отхвърли прогнозите за двуцифрена инфлация.

"Вие знаете, че средногодишно чакаме инфлация 5 - 6%. В момента е заложена на 5,6%. Моята прогноза беше, че пикът ще бъде март - април. Не очакваме двуцифрена инфлация да се появи", категоричен е Асен Василев.

"Това е бюджет със сгрешена философия - ненавременна подкрепа за бизнеса и за хората, без необходимите реформи. Подценената инфлация и обедняване на гражданите, липса на политика по доходите, което ще ускори процеса по това обедняване", заяви Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС.

"Няма риск за рамката, няма риск за свърхдефицит и свръхпроцедури и със сигурност не вземаме заеми, за да плащаме заплати и пенсии, а вземаме заеми, за да направим инвестициите", увери финансовият министър.

От ДПС не се съгласиха със сметките.

"Трябва да има уважение, когато ръкопляскате на бакалски сметки, а един министър никога не трябва да прави бакалски сметки", заяви Йордан Цонев от ДПС.

В разгара на дебата финансовият министър обърка протокола.

"Господин председател, направете забележка на финансовия министър да не стои на мястото на премиера. Направете му забележка, да не седи на стола на премиера, защото хората ще си помислят, че някой друг е премиер", заяви Ангел Георгиев от "Възраждане".

"Аз силно се надявам да живеем в държава, в която няма запазени столове за никой", заяви министърът на финансите Асен Василев.

По-рано премиерът също защити бюджета като обясни, че това е най-доброто за момента с оглед на заложените реформи.

"Този бюджет е много добър, защото инвестира 8,2 милиарда лева в капиталови разходи, увеличаваме заплатите на учителите, в човешки капитал и няма хора под линията на бедност - това са трите приоритета. Но за реформите, които ще се случват, актуализацията е измислена", увери Кирил Петков.

Предвидени са близо милиард лева като компенсации заради цените на тока. Отделени са значителни средства за пенсии, в подкрепа на бизнеса и за медиците на първа линия.

Остри реплики имаше и при обсъждането на парите за култура. От ГЕРБ обвиниха управляващите, че орязвайки бюджета на БНТ с 2 млн. лв. и давайки един от тях на БНР, имат двоен стандарт и упражняват натиск върху обществената медия. Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански заяви, че телевизията за разлика от радиото, не е обосновала исканията си за разходи.

Среднощното заседание на парламента продължава. Все още депутатите гласуват първа точка от план-сметката.

Вижте повече във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Убедителен старт на Купа "Странджа" и за Уилиам Чолов
Убедителен старт на Купа "Странджа" и за Уилиам Чолов
С какви военни и техника разполага НАТО по Източния фланг
С какви военни и техника разполага НАТО по Източния фланг