НОВИНИ

Сондата на ОАЕ влезе в орбитата на Марс

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
20:14, 09.02.2021
Чете се за: 01:37 мин.
Още
Слушай новината

Космическата сонда "Амал" на Обединените арабски емирства влезе в орбитата на Марс. Успешната маневра ще позволи на космическия апарат да събере нови данни за климата на червената планета, където средната температура е минус 60 градуса.

След 7-месечен космически полет сондата "Амал", чието име в превод от арабски означава "Надежда", стига до основната част от своята мисия. Половината от опитите за въвеждане на земен апарат в орбитата на Марс са се проваляли. Но надеждите, възлагани на апарата от Обединените арабски емирства, се увенчаваха с успех.

След като "Амал", чието тегло е тон и 300 килограма, забави скоростта си от 121 000 на 18 хиляди километра в час, кривата на пътуването му се завъртя в елипсовидна орбита около четвъртата планета на Слънчевата система. Очаква се в продължение на две години сондата да заснема и изучава атмосферата и промяната на сезоните на Марс.

"Вече можем да си представим как ще дойде времето, когато хората ще успеят да се заселят на Марс", заяви директор комуникации в правителството на ОАЕ Халед Ал Шехи.

Ден след "Амал", до Марс трябва да достигне и китайската сонда "Тянвън-1". А сондата на НАСА "Пърсивиърънс" по план трябва да кацне на повърхността на червената планета на 18 февруари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След изслушването на Жозеп Борел: Ще има ли нови санкции срещу Русия
След изслушването на Жозеп Борел: Ще има ли нови санкции срещу Русия
Отличени творци за особени заслуги за българската държава и нацията
Отличени творци за особени заслуги за българската държава и нацията