НОВИНИ

Борсови игри: Какви рискове крие търговията?

Николай Минков
от Николай Минков
19:46, 09.02.2021
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Какви са задължителните качества, които трябва да притежава един успешен трейдър? Достатъчни ли са само познания за функционирането на борсовите пазари или е нужна допълнителна подготовка за успешна търговия? Печалбата ли е единственото кредо на борсовите играчи?

В борсовата търговия основната цел е печалбата. Колкото е по-голяма, толкова е по-успешен трейдърът, успял да я реализира.

Поради тази причина борсовите търговци трябва да притежават няколко задължителни качества. Освен базовото икономическо или финансово образование, познаване на пазарите и механизмите, по които те функционират, трейдърите трябва винаги да спазват строгите правила на финансовото законодателство, но също така да умеят да управляват риска.

Най-великите борсови играчи в историята като Сър Джон Темпълтън, Андрю Хол и Джордж Сорос превръщат в еталон съвсем друг тип качества за бъдещите трейдъри.

Това са дисциплинираност, хладнокръвие, психическа устойчивост, комбинативност, умение да се абстрахира от странични фактори.

Американско семейство съди "Робинхуд" заради самоубийството на сина си

Какво още трябва да притежава успешният трейдър?

"На първо място: той трябва да има здрави нерви. Финансовите пазари не винаги се движат по начина, по който ни се иска. Даже в краткосрочен план движенията по-скоро са като на свободни електрони. Трябва трейдърът да е готов, че нещата няма да се случват така, както е предполагал преди сделката. Трябва да има план от момента на влизане в сделката, през това как ще се развие тя и как ще излезе от нея. Така той елиминира емоциите и когато се появи нова информация, която е съществена, той може да реагира бързо, което може да се окаже изключително важно. Не на последно място обаче е много важно управлението на риска. Както знаете, боксьорите могат да поемат десетки или дори стотици удари по време на един мач и все пак да спечелят. Т.е. важно е да не рискуваме толкова капитал, че една или две сделки да ни изкарат от играта", посъветва инвестиционният посредник Ивайло Пенев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отличени творци за особени заслуги за българската държава и нацията
Отличени творци за особени заслуги за българската държава и нацията
Американско семейство съди "Робинхуд" заради самоубийството на сина си
Американско семейство съди "Робинхуд" заради самоубийството на сина си