НОВИНИ

Противоречиви версии за гибелта на Атанас Скатов

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:11, 09.02.2021
Чете се за: 06:25 мин.
Спорт
противоречиви версии гибелта атанас скатов
Слушай новината

Пет дни след инцидента с Атанас Скатов се връщаме към първоначалната версия за неговата смърт. Причината е скъсано въже. Това се твърди в официалните документи, издадени от болницата и публикувани във вестник "24 часа". Мениджърите на експедицията обаче отричат това да е истина. Четвърти ден липсват трима души от експедицията, всички останали вече са в базовия лагер. В планината са само още двама пакистанци, тръгнали да търсят изчезналите.

В интервю за "По света и у нас" от пакистанската агенция, организирала експедицията, продължават да отстояват тяхната версия, че въжето е било здраво, защото по него са слезли и други алпинисти.

Новината за смъртта на българския алпинист Атанас Скатов дойде на 5 февруари. Тогава надделя версията за допусната грешка от него при смяната на осигуровката. В документите обаче са записани думите "скъсано въже", без да е ясно за кое въже става дума.

В документа, издаден от болницата в Скарду, ясно е записано:

"Атанас Георгиев Скатов, националност - България.
Загинал на 5 февруари, докато слиза от лагер 3 към базов лагер. Причина - скъсване на обезопасяващо въже."

От непалската агенция, организирала зимната експедиция до К2, казаха, че не става дума за главното въже по парапета, а за личното осигурително въже на Скатов.

"Пише, че е скъсано въже или нещо такова, но вижте, тези документи са подготвени по информация на ръководителя на базовия лагер. Той изпрати доклада към офиса. Може би хората от министерството не са го взели много на сериозно, когато са го писали, защото има фиксирано въже, има и негово собствено осигурително въже. Когато Атанас падна близо до лагер 3, 7 човека се върнаха по същото въже, включително и синът на изчезналия пакистански алпинист Али Садпар. Така че няма начин новото въже да е скъсано", заяви по телефона мениджърът в непалската агенция Канишур Гургей.

Според председателя на Българска федерация по катерене и алпинизъм също става дума за скъсано предпазно въже.

"Въпросът е, че няма достатъчно информация дали е бил закачен към основното въже. Но вижте, това е типичен проблем за една комерсиална експедиция, в която разчитат някой друг да има направи въжетата. Когато чух малко повече информация за нея, останах с впечатлението, че непалците са решили да намалят разходите си за тяхното изкачване като организират международна експедиция с повече участници", коментира Петко Тотев.

Атанас Скатов поема риска за зимна експедиция, след като пандемията променя плановете му

В интернет пространството критиките към организаторите стават все по-сериозни - липса на организация, скъсани палатки, липса на кислородни бутилки. Проблемите предвидил и Антон Стефанов, който е организатор на височинни експедиции, или както той ги нарича екскурзии. Според него хората от експедицията прекалено много се доверили на шерпите.

"Те взимат всякакви хора без умения, голяма част от тях нямат никакъв опит алпийски, те са просто туристи, тези туристи разчитат на въжетата на шерпите, което не трябва да се допуска. Много от алпинистите казаха, че има липсващи въжета, има заринати въжета. Беше предпоставка да се случат такива неща, няма как да очакваш, че ще ти останат палатките, въжетата", заяви Стефанов.

Най-добрият гръцки алпинист също се включи със свой разказ за случилото се със Скатов. Пред "България днес" от болницата в Скарду в Пакистан, където се възстановява след измръзване, Антониос Сикарис разказа за последните си мигове с Атанас.

"През цялото време виждах Атанас, защото слизахме заедно. Изведнъж, няма как да забравя този момент, не виждах Атанас. Шерпът се върна при мен и ме погледна. Каза ми: "Антонио, Антонио, Атанас падна, Атанас приключи. Загубихме го - падна". Това е историята", разказа още той.

Приятелите на Скатов: Експедицията му на К2 е пример за сила, вяра, борбеност и упоритост

Ето хронологията на злополучната експедиция за покоряване на К2 в Хималаите:

  • На 20 декември Атанас Скатов заявява в сайта си, че започва едно ново и много специално пътешествие: Алпинистът тръгва със зимната експедиция за К2;

  • В началото на миналата седмицата Скатов заяви, че това е последният му шанс за атака, затова на 3 февруари потегля от базовия лагер нагоре към върха;

  • Заради влошаване на времето на 5 февруари решава да се върне в базовия лагер. По пътя обратно се случва инцидентът, при който алпинистът пада и намира смъртта си;

  • Ден по-късно, на 6 февруари изчезват още трима алпинисти от същата експедиция. Те са от Исландия, Пакистан и Чили и до момента няма информация каква е тяхната участ;

  • Днес, пет дни след инцидента с Атанас Скатов, в официални документи като причина за смъртта му отново се появява първоначалната версия за скъсано въже.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"За" и "против" антигенните тестове в училище
"За" и "против" антигенните тестове в училище
Победи за Топалова и Евтимова в Анталия
Победи за Топалова и Евтимова в Анталия