НОВИНИ

Атанас Скатов поема риска за зимна експедиция, след като пандемията променя плановете му

bnt avatar logo
от БНТ
19:55, 07.02.2021
Чете се за: 04:15 мин.
По света
Слушай новината

Тази експедиция до К2 е на път да се окаже една от най-трагичните. Тя е и първата зимна експедиция до този връх, в която алпинистите, сред които и Атанас Скатов, се включиха след година пауза заради пандемията.

Тримата алпинисти, които преди две денонощия тръгнаха към върха К2, все още са в неизвестност. И тази сутрин хеликоптерите не откриха следи от пакистанеца Али Садпара, Хуан Пабло Мор от Чили и исландеца Джон Снори.

Каншур Гурей, мениджър на експедицията, обясни: "Бяха направени огледи от всички възможни страни. Те достигнаха до 7000 метра, но заради силния вятър не успяха да продължат изкачването. Спасителите търсят възможни места, където евентуално да са паднали или да се опитват да се върнат."

От хеликоптерите следи търсили и ръководителят на експедицията Чанг Дауа, и синът на пакистанеца, който е бил с тях, преди да тръгнат към най-опасния участък до върха.

Времето продължава да се влошава. Пътят до върха е коварен, дори през лятото, а да се доближиш до К2 през зимата граничи с нечовешкото. Студ: 40 градуса под нулата. Вятър: 80 километра в час. Въпреки това първата зимна експедиция беше организирана смело.

И в интервю за БНТ в началото на експедицията българинът Атанас Скатов сподели, че нямал търпение да се включи в нея, след като цяла година пандемията лишила алпинистите от експедиции над 8000 метра. К2 бил в плановете му за лятото, но пандемията го отложила за зимата.

"През 2020 година като нямаше експедиции и като разбрах, че се организира зимна експедиция, реших да предизвикам себе си с нещо много по-сериозно. 20 години, 8 опита - никой не е стигнал до върха", споделя приживе Атанас Скатов.

Тази година успяха - на 16 януари - 10 алпинисти от Непал. Истински триумф. Но го помрачи трагедия. В същия ден по пътя от лагер 1 до базовия лагер загина опитният алпинист Сержи Минготе. На 5 февруари планината взе и Атанас Скатов. А надеждата за тримата издирвани алпинисти е на изчерпване.

Каншур Гурей, мениджър на експедицията, заяви: "Надеждата е малка. Изчаква се нов времеви прозорец. Може би утре ще може да бъде извършен нов полет".

Зимното изкачване до един от най-трудните върхове будило страх, дори у шерпите. Това разказваше самият Атанас Скатов.

"Има малко страх в шерпите. Един шерп си замина. Двама-трима са с измръзвания, които няма да продължат повече. За съжаление, такъв студ в комбинация със силния вятър ги плаши дори тях. Дори когато стоиш само на базов лагер е много трудно оцеляването, защото всяка вечер най-топло се спи на минус 25 градуса в палатката. Когато ти измръзнат още в лагер 2 на първа ротация пръстите, ти няма как да продължиш повече нагоре, защото болката е страшна", споделя Атанас Скатов в интервю на 11 януари 2020 г.

Днес екипът на Скатов написа във Фейсбук, че експедицията му на К2 не е неуспех, а пример за сила, вяра, борбеност и упоритост. Консулството на България в Пакистан оказва пълно съдействие на близките на Скатов.

И на годеницата му, която го видя за последно в базовия лагер, преди да го изпрати на път за върха.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Едно от най-опасните животни на света живее в Природонаучния музей в Пловдив
Едно от най-опасните животни на света живее в Природонаучния музей в Пловдив
Необичайно студено, обилни снеговалежи и транспортен хаос в Европа
Необичайно студено, обилни снеговалежи и транспортен хаос в Европа