НОВИНИ

"За" и "против" антигенните тестове в училище

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:20, 09.02.2021
Чете се за: 03:37 мин.
Общество
Слушай новината

Анкета сред родителите събира мнения за изследването с бързи антигенни тестове на учениците и децата в детските градини. От синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" отчитат между 20 и 25% положителни нагласи. От Министерството на образованието заявиха, че е много рано да се каже дали и кога ще се правят тестове. Все още не е ясно и къде ще се изследват децата.

Столичното 51-о училище "Елисавета Багряна". Около 370 родители на ученици от начален, прогимназиален и гимназиален етап до момента са участвали в анкетата. Резултатите - близо 46% са "за", а процент по-малко смятат, че изследване не е необходимо.

Асен Александров, директор на 51-о училище "Елисавета Багряна", каза: "Например в 51-о училище вече 1/4 от училището изкараха коронавируса, така че не може да се каже чак, че е толкова безопасно в училището. По-добре да карантинираме 20 деца, които няма да заразят други 40 деца, които няма да разярят други 100 родители и т.н. и така да се намали вълната".

Според Яна Алексиева от асоциация "Родители" реакцията на родителите е естествена, тъй като липсва информация. По думите ѝ анкетата е пусната за много кратък срок, а този бърз подход е стресирал и изнервил родителите.

"По-големите въпроси са отвъд тестването. По-скоро наистина каква е целта, какво следва, кой получава резултатите след това, как се процедура с едно дете, което е установено, че е с позитивен тест", каза Яна Алексиева, психолог, асоциация "Родители".

Снимки: БГНЕС

В Пловдив и областта засега родителите са по-скоро скептични към тестването. Обобщена статистика ще има до края на седмицата. Някои родители смятат, че ако имаше повече подробности положителните отговори щяха да са повече.

"Можеше да се обясни в кабинет ли ще е, в лекарски, в класната стая, в лаборатория някаква външна ли ще се правят точно пробите", каза Ангел Димитров, родител.

"Трябва да се тестват колкото се може повече хора, но за учениците сега е наложително според мен, защото събират се на едно място, всички искаме този вирус да се ограничи", каза Катя Танева, родител.

Изследвания на КТ "Подкрепа" показват, че между 20 и 25% от родителите на ученици от училища в страната са пожелали да бъдат тествани. Той обаче смята, че трябва да се обърне повече внимание на кампанията по ваксинация, отколкото на тестването.

"Тестовете са нещо много временно, ние в момента установяваме, че дадения ученик, учител, човек не е болен, но след 4 часа цялата ситуация може да се промени към него. Тъй че това чак толкова не е фундаментално важно, макар че ни дава една картина за обстановката", заяви Юлиян Петров, синдикат "Образование", КТ "Подкрепа".

Проучване на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" показва, че 42,5% от учителите са готови да се ваксинират, а процентът се увеличава.

Репортери: Ц. Николова, М. Хубинова
Оператори: В. Палейков, С. Станчев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПСЖ без Ди Мария срещу Барселона
ПСЖ без Ди Мария срещу Барселона
Противоречиви версии за гибелта на Атанас Скатов
Противоречиви версии за гибелта на Атанас Скатов