НОВИНИ

Започва аварийно укрепване на срутището на пътя Девин - Кричим

bnt avatar logo
от БНТ
18:30, 09.02.2021
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Започва аварийното укрепване на срутището, което затруднява движението по пътя Кричим - Девин. Рухналата подпорна стена ще бъде изцяло възстановена от фирмата изпълнител на проекта за рехабилитация на пътя. Според експерти няма пропуски и нарушения в ремонта, който завърши преди по-малко от година.

Пропадналата подпорна стена е изградена преди 60 години, когато пътят е осигурявал достъп за строителството на язовирите "Въча" и "Кричим". През цялото време на експлоатация не е основно ремонтирана. Укрепването ѝ не е било включено и в проекта за рехабилитация на пътя Кричим - Девин, който струваше 22 милиона лева.

"При огледите, които нашите специалисти извършват, не са забелязали нищо тревожно, затова не е и била обследвана по време на рехабилитацията на пътя, нито пък е била включена в проекта", каза инж. Валентина Бакърджиева от "Пътно управление"-Пловдив.

Разрушителните процеси се активирали след обилни дъждове в региона.

Свлачището е подкопало пътя в дълбочина от 2 метра, разцепило е дори асфалта, затова движението в посока Кричим е ограничено.

Въпреки забраната за тежкотоварни автомобили, още от сутринта тирове преминаваха през участъка. А хора, които използват пътя редовно, се притесняват да не се стигне до пълното му затваряне, защото ще обикалят по обходни маршрути с часове.

Снимка: БГНЕС

В ранния следобед на срутището беше докарана тежка техника, а жандармерия и полиция се включиха в организацията на движението.

"Ще бъдат изградени подход към основата на стената, ще се вкара тежка механизация, с която да изградим изцяло нова подпорна стена", обясни Венцислав Гаджалов - технически ръководител.

Срокове за изграждането на подпорната стена няма, в момента се изготвя и проекта, по който ще се следват етапите за пълното възстановяване на пътя.

"За колко време ще се оправим и какво ще правим, не можем да кажем докато не открием и да видим откъде може да се стъпи на здраво, за да се направи нова такава подпорна стена. Щото утре пак ще застанете тук и ще питате защо падна", обясни Паун Иванов - представител на фирмата изпълнител.

От областната администрация в Пловдив се ангажираха да подсигурят всички дейности, за да не се стига до пълното затваряне на пътя Кричим Девин. Околовръстното на Пловдив вече е в ремонт - а комбинацията между двата ремонта може да направи движението в града кошмар.

Репортаж на Димитър Димитров и Димитър Рочев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бенфика посреща Арсенал в Рим
Бенфика посреща Арсенал в Рим
ПСЖ без Ди Мария срещу Барселона
ПСЖ без Ди Мария срещу Барселона