НОВИНИ

Соня Йончева ще дебютира на сцената на Софийската опера и балет

Световнопризнатата оперна певица ще се превъплъти в една от любимите си роли, тази на Мими в „Бохеми“

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:38, 28.02.2024
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Световнопризнатата българска оперна певица Соня Йончева с дебют на сцената на Софийската опера и балет утре. Тя ще се представи в една от любимите си роли, тази на Мими в „Бохеми“ от Джакомо Пучини. Това е и първа нейна изява у нас в цялостен спектакъл.

Мими е сред коронните роли на Соня Йончева, спечелила й световна слава. С нея тя дебютира в Метрополитън опера през 2014 г., а след това печели овациите на публиката и на сцените на Парижката опера, Миланската скала и много други. Световната критика я определя като „съвършената Мими“ и акцентира на нейния богат тембър, искрящи височини и перфектно актьорско присъствие. След генералната репетиция днес тя разказа пред БНТ за емоцията, с която посреща своя дебют на софийска оперна сцена.

"За мен е изключителна чест да пея най-накрая в Софийската национална опера и да се появя в един толкова красив спектакъл. "Бохеми" е една от любими ми опери. Тя ми дава толкова много пъти шанс в моя артистичен път. Да бъда тук пред софийска, пред българска публика и да споделя сцената с толкова много прекрасни колеги е един огромен празник за мен", каза Соня Йончева.

Плановете на маестро Пламен Карталов за бъдещи проекти със световната оперна примадона не спират до тук.

"След "Бохеми" заедно правим "Тоска" през януари. Мечтаем за новата постановка на "Медея" и "Мадам Бътерфлай", посочи акад. Пламен Карталов - директор на Софийската опера и балет.

В спектакъла на Софийската опера Соня Йончева ще пее под диригентството на Боян Виденов, когото публиката вече познава от „Травиата“ на Джузепе Верди. В останалите главни роли ще участват Липарит Аветисян като Рудолф, Веселин Михайлов като Марсел, Антон Андреев като Шонар и Божидар Божкилов като Колин.

Соня Йончева ще дойде в София след серия рецитали и концерти, както и представяне в „Медея“ от Керубини в Миланската Скала и в „Мадам Бътерфлай“ в Щатсопер Берлин.
За своето превъплъщение в Мими разказва, че се опитва да запази оригиналната форма, която самият Пучини е искал за тази героиня.

"И за мен, вие знаете - нотите, партитурите са като една библия, така че аз опитвам по всякакъв начин да уважа това, което композиторът е искал от мен и след това смятам, че моята Мими е една много искрена млада жена, която не я е страх да каже истината в очите", разказва Соня Йончева.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Едмонд Назарян в поредицата на БНТ "Спортните таланти на България"
Едмонд Назарян в поредицата на БНТ "Спортните таланти на България"
Даниил Медведев продължава защитата на титлата си на турнира по тенис в Дубай
Даниил Медведев продължава защитата на титлата си на турнира по тенис в Дубай