НОВИНИ

Специално интервю пред БНТ: Мариана Кацарова - докладчик на ООН за правата на човека в Русия

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:25, 05.04.2023
Чете се за: 04:32 мин.
У нас
Слушай новината

За първи път българка стана специален докладчик към Съвета за правата на човека към ООН. Мариана Кацарова е натоварена със задачата да изготви доклад за състоянието на правата на човека в Русия. За първи път в историята на организация такъв мандат се дава за държава постоянна членка на Съвета за сигурност. Русия освен това този месец държи и ротационното председателство.

Първо пред БНТ Мариана Кацарова разказа какви задачи си поставя и каква ще е работата ѝ.

ООН назначи българка да наблюдава спазването на правата на човека в Русия

Само дни, след като пое ротационното председателство на Съвета за сигурност на ООН - Русия вече е и обект на наблюдение за състоянието на правата на човека в резултат на резолюция от 7 октомври миналата година. Мариана Кацарова беше назначена на поста преди по-малко от 24 часа.

"Ситуацията с правата на човека не само в Русия - прес, има една обезпокоеност в много от правителствата - членки на ООН и затова за да получат достоверни наблюдения и изводи от независим експерт, който те назначават, да получат доклад", каза тя пред БНТ.

Първата задача на Мариана Кацарова ще е да поиска достъп от руските власти.

"Всяка една държава е в неин интерес, защото този независим експерт, в случая аз, бих искала да получа от първа ръка информация от отговорните служители, от министрите, от прокуратурата, от адвокатите от гражданското общество, т.е. да имам възможност да се срещна с всички - с жертвите на нарушаване на правата на човека и с тези, които са длъжни да ги защитават", казва Кацарова.

Съветът по правата на човека към ООН има 47 държави членки, членството на Русия беше замразено миналата година след началото на войната. В деня, в който Мариана Кацарова беше назначена като специален докладчик, Съветът по правата на човека поиска от Москва информация за депортираните в Русия украински деца, което също ще влезе в мандата на българката. Тя започва кариерата си като журналист в България, занимава се с репортажи и разследвания за нарушения на правата на човека.

"А ми се прииска да участвам в разрешаването на тези въпроси, в много случаи това са човешки трагедии", казва тя.

Работи като съветник на Върховния комисар по правата на човека към ООН и в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, където се занимава основно с трафик на хора, разследва нарушение на правата на човека по време на войните в Чечения и в Босна. В продължение на 10 години работи и за "Амнести интернешънъл", била е начело на мониторингови мисии за правата на човека в Беларус в пика на протестите и в Донбас в Украйна.

"Отговарях за наблюдението, тя е мониторингова мисия на ООН по правата на човека именно в Украйна. Бях две години в Донбас, видях началото на този въоръжен конфликт, който след това прерасна в това, което знаем миналата година", казва Кацарова.

Мариана Кацарова е основател на наградата наградата "Анна Политковская", на жени правозащитнички от конфликтни зони. Руската журналистка, превърнала се в символ на руската опозиция срещу Владимир Путин, е близка приятелка на Мариана. Сега работата и по правата на човека в Русия ще завърши с два доклада - първият ще бъде представен през септември пред Съвета по правата на човека в Женева, а вторият през октомври на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Вижте цялото интервю с Мариана Кацарова тук:

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Неофициално: ДСБ няма да подкрепи кабинет, предложен от ГЕРБ или с участието на ГЕРБ
Неофициално: ДСБ няма да подкрепи кабинет, предложен от ГЕРБ или с участието на ГЕРБ
Коя партия колко е похарчила за Фейсбук реклами по време на предизборната кампания?
Коя партия колко е похарчила за Фейсбук реклами по време на предизборната кампания?