НОВИНИ

Спорове в НС по предложенията на БСП за бюджета и за извънредни заседания

Милена Кирова
от Милена Кирова
10:04, 01.09.2021
Чете се за: 11:22 мин.
У нас
спорове сроковете актуализация бюджета извънредни заседания
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Напрежение в НС заради предложението на БСП за съкращаване на сроковете за предложения между първо и второ четене за актуализацията на държавния бюджет, както и за извънредни заседания на 4 септември на Правна комисия и на 7 септември - на НС.

"След като президентът Радев връчи третия мандат за съставяне на правителство, полагаме усилия да има редовен кабинет: да има работещ парламент, който да посрещне кризите и да започнем промяната. От фактите, които виждате - усилията ни не биват оценявани адекватно от колегите ни. Сложен става разговорът след вчерашната позиция на ДБ да не дойдат. Днес ще изчакаме срещата с ПГ на ИТН. Докато текат тези разговори, разбираме отговорността, която носим за състоянието на държавата. Ето защо сме загрижени за актуализацията на бюджета. Досега не сме повдигали темата за Бюджет 2022, но и това е важно. Актуализацията е важна, за да преизчислим пенсиите, бюджет за лекарства, за защита на границата. Ние сме разумни. Не можем да държим този мандат безкрайно. Ще го задържим в кратък срок до актуализацията на бюджета. Предлагаме да побързаме с актуализацията на бюджета. С ИБГНИ говорихме за съкращаване на срока между двете четения за предложения. Водени от отговорността, от нас зависи какво ще се случи. Призоваваме за отговорност. Предлагаме НС да приеме средното: намаляване на срока до 3 септември на писмени предложения по актуализацията на бюджета. Комисията по бюджет и финанси да проведе извънредно заседание на 4 септември - събота, да се проведе извънредно заседание на НС на 7 септември - вторник за второто четене на актуализацията на бюджета. По реакцията ви виждам несъгласие. Сега ще излезете с процедурни хватки. За последен път ви призоваваме - проявете разум", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Разбрах, че има проявено разбиране за съкращаване на сроковете. Аз такова разбиране не чух и не видях. Приемането на закони на бегом беше критикувано и при миналото НС, като променяхме законодателството. Президентът постави като условие актуализацията на бюджета. То трябва да се направи точно, а не да ходим на избори на октомврийската революция", коментира Арман Бабикян от ИБГНИ.

"Аз бях на тази среща и получихме съгласие от ИБГНИ. Като няма шанс за правителство, защо този бюджет да се гледа един месец", попита Георги Свиленски.

"Те не разбраха, че това бяха разговори за някакъв кабинет, който беше изгорен. Бюджетът е отговорност на НС. В комисията заявихме, че няма да приемем поправки без точни изчисления. Популистки поправки няма да приемем. Затова предлагаме в почивните дни да направим предложения. Явно има телефонни обаждания, които влияят", каза Мария Капон от ИБГНИ.

"Господин Бабикян, може би някой е кимнал по време на разговора. Ето затова ние не ходим по тези срещи. Използват третия мандат, като да са се хванали за мачтата за Аврора. Кой ще обработи всички предложения от петък до събота, че да се обсъдят", коментира и Борислав Сандов от "Демократична България".

"От Нинова разбирам, че БСП не е партия на протеста, което носи облекчение. Добре е телефонните обаждания от друга сграда да не се превръщат в законодателна инициатива. А президентът може да насрочи изборите тогава, когато иска и това не трябва да е за качеството на актуализацията на бюджета. Не се подигравайте с парите на гражданите", допълни Бабикян.

"И аз присъствах на тази среща. На този разговор беше артикулирано необходимостта от скорошно приемане на бюджета. За мое съжаление виждам, че някои колеги са настроени ваканционно. БСП няма да бъде вашият смокинов лист да си правите каквото си искате", каза Иван Иванов.

"Всички сме съгласни да се актуализира бюджетът бързо, но и качествено. Предизборната кампания е започнала, но да не бързаме с предложения от днес за вчера. Всички заявихме, че ще актуализираме бюджета, но нека е качествено", смята Виктория Василева от ИТН.

"Ние от ИБГНИ казахме, че бихме подкрепили съкращаване на срока, но през ум не ни е минало, че ще предложите извънредни заседания. Това ще пресече възможността да се приеме който и да е друг закон - за НСО, за Бюрото за охрана. Обричате съдебната реформа. ИБГНИ няма да бъде смокинов лист", каза и Мая Манолова.

"Два месеца бюджета отлежаваше. Хайде да сформираме мнозинство и да има правителство и ще работим месеци наред. И съдебната реформа ще извършим, и главния прокурор ще сменим. Започнахме да викаме кметовете, ми ако искате и леля си да извикаме. Ваканция ще имат други, не вие", отговори Иван Иванов.

"Имах чувството, че се намирам на конгрес на БКП. Госпожа Нинова ни задължи кога да работим", каза Любомир Каримански от ИТН.

"Решението за свикване на Комисията не е решение на Нинова. И много по-трудно е било да си делегат на конгрес на БСП, отколкото народен представител на което и да е НС. Дали няма телефонни обаждания, които искат бавенето на приемането на бюджета", коментира Георги Свиленски.

"Тук никой за никъде не бърза. Защото тук никой нищо не издържа. Вашата първа работа тук беше да направите временни комисии и да премерите на кой олигархът е голям", каза Явор Божанков от БСП.

"В момента говорите пълни глупости", реагира Пламен Данаилов от ИТН.

"Бюджетът трябва да бъде съгласуван с министъра на финансите", смята Любомир Каримански.

"Гласувахме против удължаване на срока. Вчера излезе информация, че 885 милиона превишават приходите разходите. Пари има. Да има технически, нека, които трябва да се свършат. Ставаме свидетели на дискусия с друга цел. Тук говорим кога ще бъдат парламентарните избори. Тя беше внесена от президента, за да се бавят изборите, защото не иска 2 в 1. Така ще се окаже парламентарните избори декември. Кой ще прави бюджета за 2022г. Ще има ли правителство? И ако има обаждания - кой има полза от 2 в 1? Иначе смокинови листа, да е толкова срамна тая работа, че никой да не иска да е смокиново листо? Нека да вкараме тези технически неща, парите ги има и да ходим на избори. Да не се окаже, че няма да има бюджет за 2022г. Радев - той се скатава. Казва: министър-председателят да каже, той казва: здравният министър да каже. Скатавки! И казва: дайте да има дебат. И казва: дайте да са изборите после. Кой има полза от тая работа? В Америка правят 5 в 1 избори. Сега започнахме да мислим как да актуализираме, че на президента да са му удобни, защото много се е изнежил. Подкрепете госпожа Нинова, бе госпожо Манолова. Дайте да намалим срока и да ходим на избори. Ще вземе господин Петков да направи партия и после всички много ще страдат", коментира Тома Биков от ГЕРБ-СДС.

"За да въведем ред в хаоса. Разбирам, че искате да сте смокинов лист, господин Биков, но госпожа Нинова иска на октомврийската революция", допълни Мария Капон.

"Аз не знам друг президент да го заплашват, че като вдигаш юмрук, ще получиш юмрук и да казвате, че е изнежен. Нека спрем със смокиновите листа, защото да не станат на прах", каза Георги Михайлов от БСП.

"Тука стана листопад. Ту се събирате, ту се разделяте. Ние седим и гледаме. Не можете да направите правителство, бе колеги, не знаете как да преговаряте. Затова сега трябва да отидем на предсрочни избори. А колкото до това дали президентът е изнежен, добре, не е изнежен. Нежен е", заяви Тома Биков.

"Искам да ви разкажа притча. Лъжата срещнала истината и казала: виж какъв хубав ден. И лъжата предложила да се разходят. Стигнали до вир. Лъжата предложила да се изкъпят във вира. Лъжата взела дрехите на истината и избягала. Истината се скрила. Не обличайте чужди дрехи. А вие, господин Иванов, не се плашете от Джон Траволта, той е в Холивуд", каза Филип Станев от ИТН.

"Зад идеята на БСП се крие лицето на задкулисието, защото така Бюрото за защита на свидетели няма да се извади от прокуратурата и да се даде на правосъдието. Това е в полза на Гешев, на Борисов. Нинова изглеждаше, че все едно отново е яхнала черния кон. Срамувам се от вас. Ще завърша с Ал Пачино: Няма по-страшна гледка от ампутирания дух", допълни Станислав Балабанов от ИТН.

"Поздравявам ви, че прочетохте гладко това, което сте си написали. Кой се бори за шеф на БНБ? Очевидно сте постлали и трасирали", коментира Явор Божанков.

"Как не разбирате, че кабинетът няма нищо общо с бюджета. Добре, че ви дават по тв да се види какви откровени лъжи изричате", каза още Филип Станев.

"До независимостта на страната ни ще има и независимост на народните представители", смята Мария Капон от ИБГНИ.

"Актуализацията на бюджета нека се обсъди добре", каза още Станислав Балабанов.

"Радвам се, чу това се излъчва по БНТ и БНР, за да видят хората колко импотентен парламент имаме. Тук не става въпрос за срока за предложения, помните ли какво каза министърът на финансите: вие си носите отговорността", коментира Александър Ненков от ГЕРБ-СДС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутатите викат Стефан Янев на изслушване заради мигрантския натиск
Депутатите викат Стефан Янев на изслушване заради мигрантския натиск
Ясен Петров: Няма какво да губим срещу Италия
Ясен Петров: Няма какво да губим срещу Италия