НОВИНИ

Среща на върха на ЕС: Решават за финансовата помощ за Украйна и членството й в ЕС

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
06:27, 14.12.2023
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

Лидерите на страните от ЕС се събират днес и утре на последната за тази година среща на върха, на която ще обсъждат финансовата помощ за Киев и разширяването на Европейския съюз.

Очакват се сериозни дискусии, защото унгарският премиер Виктор Орбан заплашва да постави вето върху решенията на срещата, заради замразените от Европейската комисия фондове за страната му. Снощи ЕК отблокира част от тях в размер на над 10 милиарда евро, в опит за осигури подкрепата на Орбан за Украйна.

Българският премиер Николай Денков също е в Брюксел.

Евролидерите се надяват да одобрят предоставянето на 50 милиарда евро помощ за Украйна до 2027 година. Очаква се и решение за започването на преговори за членство в Европейския съюз с Украйна, Молдова и Черна гора. Виктор Орбан се опитва да изтъргува подкрепата си срещу размразяване на фондовете за страната му, които бяха замразени заради проблемите с върховенството на закона в страната.

След размразените снощи повече от 10 милиарда, финансирането, което остава замразено за Унгария, възлиза на около 21 милиарда евро.

Друга важна тема на срещата ще бъде ситуацията в Близкия изток. В писмото си до европейските лидери, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пише, че се надява да бъдат силни в подкрепата си за Израел и правото на страната да се защитава. Очаква се евролидерите да обсъдят и хуманитарната ситуация в Газа.

Темата за Шенген не присъства официално в дневния ред на срещата, но очакванията са премиерите на България и Румъния да продължат разговорите си с останалите лидери от ЕС, за да се опитат да договорят пълното приемане на двете страни в зоната за свободно движение, до края на тази година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва процедура по импийчмънт на Джо Байдън
Започва процедура по импийчмънт на Джо Байдън
Атлетико Мадрид спечели дуела за първото място в група „Е“ на ШЛ, Селтик записа успех за престиж срещу Фейенорд
Атлетико Мадрид спечели дуела за първото място в група „Е“ на ШЛ, Селтик записа успех за престиж срещу Фейенорд