НОВИНИ

7-годишно момиченце живее в нечовешки условия: Задържаха пастрока на детето

Социални и прокуратура разследват домашно насилие

bnt avatar logo
от БНТ
22:08, 13.12.2023
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Потресаваща история за унизително отношение към дете. Седемгодишно момиче е било принуждавано да живее в селскостопанска постройка. Спяло е на дървена дъска, подпряна на автомобилни гуми, а храната му била подавана през прозорец.

Задържан е пастрокът на детето. Момичето няколко пъти е разказало в училището за насилието, на което е подложено, но учителите не му повярвали. В крайна сметка социалните служби реагирали на сигнал от жител на селото и разкрили как детето е отглеждано като животно.

Външна лека постройка тип парник, в която се съхраняват автомобилни гуми, това бил домът на 7-годишно момиче от врачанското село Крушовица. Детето било затворено да живее в помещението без отопление от 31-годишен мъж, с когото майката живеела на семейни начала. Храна е получавало само веднъж на ден през малък отвор.

"Детето е заварено в пристройка, която е в окаяно състояние, спяло е на гуми покрити с дъска, постлана с одеяло. По данни на детето не се е хранело редовно, нямало е никакви негови вещи в помещението", заяви Мария Търнавска, директор Районна дирекция "Социално подпомагане", Враца.

Сигнал до социалните институции е подал жител на селото. Не е ясно колко време е прекарало детето в тази оранжерия и никой от съседите или училището на детето не е сигнализирало за проблема.

"Защото няма хора, които да са потвърдили тази информация, даже повечето от хората не са искали да споделят", допълни Мария Търнавска.

Пред разследващите детето твърдяло, че било многократно бито и наказвано от пастрока си.

"В училището на детето медицинската сестра го е питала защо го боли главата и то е казало, че е бито по главата от неговия пастрок и класният ръководител е казал, че е имала такива данни, такава индикация за насилие, но това до нас не е стигало. Дори личният лекар е потвърдил, че при прегледите никога не е имало следи от насилие", добави Мария Търнавска, директор Районна дирекция "Социално подпомагане", Враца.

Мъжът е в следствения арест, а случаят се разследва от районната прокуратура във Враца.

"Същият е с повдигнато обвинение, привлечен е в качеството на обвиняем, с постановление на прокуратурата е задържан за 72 часа. А от вчера му е наложена и мярка задържане под стража. Доколкото ни е известно нямаме данни извършителят да има криминални регистрации и прояви", каза още Веселин Тодоров, наблюдаващ прокурор.

В селото се срещнахме с бащата на задържания и той отрече да има информация за насилие над детето. Не пожела да застане пред камерата ни, но според него във въпросната постройка не се виждали следи от живот.

Ако престъплението бъде доказано, законът предвижда лишаване от свобода от 3 до 10 години. А детето вече е настанено в дома на роднини.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Санчес отчете европредседателството на Испания на фона на протест пред ЕП
Санчес отчете европредседателството на Испания на фона на протест пред ЕП
Недоволство в Ловешко: Близо месец хората живеят без вода
Недоволство в Ловешко: Близо месец хората живеят без вода