НОВИНИ

Изрязват още части: Втори ден от демонтажа на Паметника на Съветската армия

Нов протест пред монумента

bnt avatar logo
от БНТ
18:18, 13.12.2023
Чете се за: 04:47 мин.
У нас
Слушай новината

Втори ден от демонтажа на Паметника на Съветската армия. През целия ден работниците режат големите фигури на руския войник и жената с детето. Работата се извършва под засилено полицейско присъствие.

От БСП и "Възраждане" обявиха процеса по демонтажа за незаконен и внесоха сигнал до прокуратурата. Мая Манолова също се обяви против премахването на бронзовите фигури и внесе в Административния съд в София искане за прекратяване на "незаконните действия по унищожаване и нарязване на фигурите". На мястото на паметника отново има протест. Протестиращите искат паметникът да бъде реставриран, но да бъде върнат отново на неговото място.

Вижте още в прякото включване на Карина Караньотова.

И днес през целия ден пред Паметника на Съветската армия имаше хора дошли да се снимат за последно или просто да видят на живо процеса по демонтажа.

БНТ: Защо седите при паметника?

Ася Грънчарова: Чакам да падне още някоя част, да свалят още нещо, за да съм щастлива. Чакам го това много години, даже не съм се надявала.

Тихомир Рачев: Радвам се. Мисля, че не му е мястото тук, нека си ходи в музея.

Общинските съветници от БСП и "Възраждане" ще внесат доклад за провеждане на референдум за съдбата на монумента.

"Това нещо, което се случи, с флекс да почнат да го режат на парчета, това е тотално безобразие. Това се случва и се е случвало в най-мрачните години и през най-мрачните режими", заяви Иван Таков, председател на БСП София.

БНТ: Съжалявате ли, че не успяхте да го опазите?

Иван Таков: Все още не сме се отказали и затова казвам - тези незаконни действия ще имат последствия. Ако нещо е незаконно, то трябва да бъде възстановено по начина, по който е било, ние затова ще настояваме", допълни Иван Таков.

"Снощи започна унищожаването на паметника, те му казват демонтаж, но той не е такъв, режат с флекс и на практика го унищожават. Аз силно се съмнявам, че той ще може да бъде възстановен, ремонтиран или каквото и да било. Този паметник запазва историческата памет, без значение някой дали я харесва или не. Защото има редица закони, едно от най-важните неща е да си спазваме законите. Ако някой иска да премахне паметника, нека премине по законоустановения ред", добави Деян Николов, председател на Възраждане София.

Според Мая Манолова има много закононарушения в процеса и затова лидерът на "Изправи се. БГ" внесе в съда искане за прекратяване на демонтажа.

"Пред очите на столичани те прегазиха всякакви закони и всички морални норми и правила", коментира Мая Манолова.

От "Продължаваме промяната" излязоха с позиция относно демонтажа.

"Искаме да сложим ясна граница между паметниците на руснаците, загинали за свободата на нашата страна, които почитаме, и от друга страна тотемите на съветския тоталитаризъм. Убедени сме, че на най-почетно място в София трябва да има символи на свободата и независимостта на България, а не на преклонение пред чужда армия на несъществуваща отдавна държава", заявяват от ПП.

Областният управител на София обясни в сутрешния блок на БНТ, че една от причините за демонтажа е и това, че никой не иска да поеме отговорност за него.

"Министерството на културата е трябвало да полага грижи, но такива не са полагани. От там казаха, че този паметник не е културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство", каза още Вяра Тодева, областен управител на София.

Сумата, предвидена за демонтажа на фигурите, е 260 000 лв. Все още не е решено къде ще се съхраняват до реставрацията им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец се включи в инициативата „Подкрепа за българските капитани“
Лудогорец се включи в инициативата „Подкрепа за българските капитани“
България с шестима представители на световното първенство по ускорен шахмат и блиц в Узбекистан
България с шестима представители на световното първенство по ускорен шахмат и блиц в Узбекистан