НОВИНИ

Депутатите решиха: Отпадна тайната на осиновяването

Промените в Семейния кодекс предвиждат и да бъде изградена единна информационна система

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:00, 13.12.2023
Чете се за: 04:22 мин.
Общество
Снимка: Pixabay
Слушай новината

Отпадна тайната на осиновяването, решиха депутатите. Вече няма административни пречки осиновители и осиновени да получат информация за биологичния произход на осиновения. Над 2 милиона души у нас непряко са засегнати от темата за осиновяванията. Промените в Семейния кодекс предвиждат и да бъде изградена единна информационна система, която ще облекчи процедурата по осиновяване. С близо 50% е намалял броят на осиновените деца за последните 10 години.

Преди днешния ден, Лилия Апостолова трябваше да доказва в съда "важни обстоятелства", за да оправдае желанието си да познава своето биологично семейство. В нейната история обаче преди няколко години се намесила съдбата и БНТ:

"Предаване на БНТ, казах името на майка си, и сестра ми точно тогава по някаква незнайна причина, пак е свише, колкото и обстоятелствата да крият и да възпрепятстват роднини от биологичен произход, тя точно в този момент е слушала предаването и ми писа."

Промените в Семейния кодекс дават право на осиновените, навършили пълнолетие да получат информация за произхода си без условия. Дават шанс и на Лилия да открие брат си:

"Това е такава победа не само на мен като осиновено лице, а на една голяма група от хора, които търсят и сега се надявам тази промяна да позволи на моя брат, за който аз нищо не зная, ако той знае, че е осиновен да стигне до мен."

Опитите да се промени член 105 са от поне две десетилетия.

"Едно изречение в Семейния кодекс, което унищожава човешки съдби и което кара хиляди хора да търсят своя произход не с помощта на закона, а с помощта на тв предавания, на Фейсбук групи или просто чрез подкуп. Кой има право да каже кое е важно обстоятелство? Има ли по-важно да знаеш откъде произлизаш и защо трябва да си болен, за да знаеш коя е майка ти и кой е баща ти?", попита Христо Петров, вносител, депутат от ПП-ДБ.

"Седем години ни отне една толкова важна тема да пробие дневния ред на НС", каза Деница Сачева - вносител, депутат от ГЕРБ-СДС.

Промените облекчават процедурата по осиновяване - чрез единна електронна система, която ще заработи от началото на 2025 година процесът се дигитализира. Огромен брой деца, настанени в приемни семейства или социална институция не могат да бъдат осиновени, въпреки че родителите им не проявяват интерес към тях. Депутатите приеха, ако повече от шест месеца родител не е поискал прекратяване на настаняването и връщане на детето, то да може да бъде осиновено.

"Изключително важно е да се погрижим за децата, които са изцяло принебрегнати от родителите си. Имаме деца, изоставени от родители се, които родители не могат да бъдат намерени, които не могат да бъдат ангажирани дори да се откажат от тях и това е огромен проблем, защото тези деца висят в нищото", каза Елисавета Белобрадова - депутат от ПГ на "ПП-ДБ".

Друга важна промяна е, че разсиновяването ще бъде възможно само след решение на съда.

"Дори не е въпроса в административната процедура, а какви са обстоятелствата, поради които административен орган ще вземе това решение, защото трябва да бъдат изключително сериозни обстоятелствата, при които се случва разсиновяването", каза още Елисавета Белобрадова.

До средата на тази година в регистъра за пълно осиновяване са вписани 964 деца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Донски е четвъртфиналист на двойки, но отпадна на сингъл в Монастир
Александър Донски е четвъртфиналист на двойки, но отпадна на сингъл в Монастир
НКП отправи покана с "добро" към Наско Сираков за среща
НКП отправи покана с "добро" към Наско Сираков за среща