НОВИНИ

Книга разказва историята на леденото мъжко хоро в Калофер

Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
17:25, 13.12.2023
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

За християнския празник Богоявление и неговото отбелязване в Калофер разказва монография, която е първото цялостно изследване за големия празник в града. Автор на книгата е историка Живко Лефтеров, който търси отговор защо точно Богоявление и леденото мъжко хоро са толкова значими за местните хора.

Първите интересни документи свързани с отбелязването на Богоявление, авторът открива в Държавния архив в Пловдив. Те дават отговор доколко традицията е автентична и доколко повлияна - най-вече в периода на комунистическата власт, която е искала да подмени религиозната същност на празника.

Живко Лефтеров: "Тази привързаност на калоферци към празника води до поредица от мерки, които се взимат именно по отношение на хвърлянето на кръста в реката, тъй като политиката на комунистическата власт е да не се излиза извън храмовете."

За да избледнее християнската традиция, на нейно място е бил измислен друг празник - Ден на гмуркача, който обаче не могъл да бъде наложен. Още повече, че по онова време в Калофер имало повече свещеници на глава от населението в сравнение с много други български градове.

Живко Лефтеров: "Решават да използват ресурса на ДКМС, на младежките организации да направят паралелен празник с хвърляне на топка пак в река Тунджа. - Кога е бил този празник? - По същото време. Тука в Калофер е единственият такъв случай с паралелен празник. - Колко време е продължил този Ден на гмуркача? - Не много, защото местната общност не го е припознал и е прекратен."

Богоявление се е празнувал до 1976 година, после няколко години ритуалът по хвърлянето на кръста бил забранен. Традицията била възстановена през 1990 година, а година по-късно започва да се играе леденото мъжко хоро.

Живко Лефтеров: "И то по стечение на обстоятелствата, защото тогавашния свещеник просто моли хората да се наредят в кръг преди да хвърли кръста, за да имат еднакъв шанс, а когато наредиш един българин в кръг, първото нещо, за което се сещат е да ударят едно хоро, така че хорото е един нов обичай."

Според кмета на Калофер Драгомир Боев, книгата хвърля светлина относно възникването на мъжкото ледено хоро и значението на празника Богоявление за калоферци:

"От тук нататък се надявам всички спекулации да спрат и всеки може да намери своите въпроси и отговори в нея. Точно дълбоката вяра в религията, които през всичките стотици години Калофер, а той е на над 500 години, църквата, духовенството, образованието, будните калоферци, всичко допринася да има Калофер и това развитие, което сега търпи."

В началото на новата година Калофер отново очаква стотици гости от цяла България за Богоявление. Местната власт обаче призова хората, които искат да влязат в Тунджа, да изчакат вековният ритуал най-напред да бъде изпълнен от калоферци.

Репортаж: Станислава Христозова, Цветан Цанков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отборът на Нидерландия ще бъде разположен във Волфсбург по време на Евро 2024
Отборът на Нидерландия ще бъде разположен във Волфсбург по време на Евро 2024
БНТ и Sportal.bg с обща онлайн платформа за UEFA EURO 2024
БНТ и Sportal.bg с обща онлайн платформа за UEFA EURO 2024