НОВИНИ

Къде ще бъде преместен Паметникът на Съветската армия?

Цанка Николова
от Цанка Николова
19:53, 13.12.2023
Чете се за: 05:17 мин.
У нас
Слушай новината

260 000 лева ще струва демонтажът на фигурите на Паметника на Съветската армия. Това заяви областният управител на София Вяра Тодева пред БНТ. Тази сума обаче не включва реставрацията на конструкцията. Веднага след приключването на демонтажа ще бъде възложено обследване, за да стане ясно колко ще струва реставрацията и да бъде обявена обществена поръчка за това. Колкото до това къде ще бъдат съхранявани, фигурите след нея - все още е въпрос без ясен отговор.

Музеят на изкуството от периода на социализма е едно от възможните места, на които след време може да се намират фигурите от Паметника на Съветската армия. Друг вариант е те да бъдат преместени в държавен имот, все още обаче от областната управа на София не посочват точно за кое място става въпрос. Колкото до състоянието на паметника, областният управител Вяра Тодева подчерта, че от години монументът се руши безвъзвратно, без някой да поеме отговорност за стопанисването му.

В Mузея на изкуството от периода на социализма или в друг държавен имот - това са двете опции, пред които са изправени от областната управа за съхранение на фигурите от Паметника на Съветската армия след тяхната реставрация.

"В момента остават двата варианта - единият е Музеят на социалистическото изкуство, където наистина пространството е малко. И другият вариант е имаме достатъчно държавни имоти, които да предложим, в случай, че наистина бъде взето решение, че това не е оптимален вариант", каза Вяра Тодева, областен управител на София.

Да стане част от експозицията на музея за паметника на този етап има шанс. Дали обаче има достатъчно място?

"В същинския скулпторен парк фактически екстериорното пространство на музея, място за такъв внушителен паметник няма", каза Николай Ущавалийски, завеждащ филиал "Музей на изкуството от периода на социализма".

Две тревни площи пред самата експозиция са местата, на които хипотетично може да бъде разположен паметникът.

"На тревата този тонаж от бронз и от гранит няма как да се поставят. Така, че трябва да се отлее един сериозен и стабилен фундамент, върху който да стъпи този паметник, да не забравяме, че тези фигури, когато са създавани от тези автори, те са мислени в тази перспектива да бъдат наблюдавани отдолу", каза още Николай Ущавалийски.

А заради тежестта на монумента преди да се стигне до евентуалното му поставяне там, трябва да има и предварително изследване.

"Да се види какво има под този терен, защото там може да има някакви комуникации, може да има ВиК, да има подпочвени води, което да доведе до сесризона заплаха от някаква авария", добави Николай Ущавалийски.

Но до тогава има дълъг път - демонтаж, реставрация, решение къде да бъде поставен. А докато се стигне до реставрацията - над фигурите ще бди засилена охрана.

"До тогава отиват на държавен имот, който сме поели ангажимент да охраняваме с въоръжена и периметрова охрана, тъй като направихме и оценка на паметника, той има своята значителна стойност. В тази сметка влиза и постаментът, мисля, че над 20 млн., но точно колко са фигурите и колко е постаментът не мога да кажа", поясни Вяра Тодева, областен управител на София.

Коментар имаше и от Министерството на културата, което е принципал на един от възможните варианти за съхранение - именно Музеят на изкуството от периода на социализма.

"Ще поставя въпроса те да намерят място, където да бъде експониран този паметник. Това може да направи министърът и ще го направи. Трябва да се намери решение на въпроса", каза Кръстьо Кръстев, министър на културата.

Кръстев е готов да бъде изслушан по темата за паметника утре в Народното събрание.

По темата работиха: Цанка Николова, Ирина Цонева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо лекарство е 6 пъти по-евтино в Германия отколкото у нас?
Защо лекарство е 6 пъти по-евтино в Германия отколкото у нас?
Състезатели от Гърция и от Сърбия идват в България за единствения турнир по спортна гимнастика у нас по двойки в памет на Велик Капсъзов
Състезатели от Гърция и от Сърбия идват в България за единствения турнир по спортна гимнастика у нас по двойки в памет на Велик Капсъзов