НОВИНИ

Министърът на културата е готов да бъде изслушан в НС за демонтажа на Паметника на Съветската армия

министърът културата готовност изслушан парламента демонтажа паметника съветската армия
bnt avatar logo
от БНТ
14:24, 13.12.2023 (обновена)
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Министърът на културата Кръстю Кръстев заяви готовност да бъде изслушан в парламента за демонтажа на Паметника на Съветската армия.

По-рано днес от БСП настояха утре в пленарната зала да бъдат изслушани министрите на културата и на регионалното развитие за демонтажа на монумента. Според тях тези действия са незаконни. Георги Свиленски ги определи като варварски акт.

БСП настояват също заместник областният управител на София да бъде освободен заради снимка с отрязания автомат пред паметника.

"Това е заместник областният управител на София. Този човек е представител на държавата, който е застанал с част от паметника, все едно е убил див глиган...Този човек от този момент нататък няма място в държавната администрация. Надявам се, чрез вас, да стигне и до преимиера и до министъра на регионалното развитие и до областния управител, за да го освободи", каза Георги Свиленски, заместник председател на ПГ на "БСП за България".

Според БСП и "Възраждане" действията по демонтажа на паметника са незаконни.

"80 години след като България започна прехода от фашизъм към комунизъм, преходът завърши с връщането на посткомунизма към фашизма. Реално погледното, с вчерашното транжиране с флекс на българската национална памет и на Паметника на Съветската армия, което очевидно ще продължи, в България имаме реставрация на фашизма", изтъкна председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Министър Кръстев коментира и информациите, че в Музея на социалистическото изкуство, където е предвидено да бъдат експонирани фигурите от монумента, няма достатъчно място за тях.

„Ще поставя въпроса те да намерят място, където да бъде експониран този паметник. Това може да направи министърът и ще го направи“, каза той.

На журналистически въпрос дали е било съгласувано с министерството този паметник да отиде там, той поясни:

„Не и не е нужно. Нали знаете, че той не е паметник на културата по смисъла на закона“.

„Трябва да се намери решение на въпроса. Не мога да отговоря в момента“, каза още той пред журналисти в Министерския съвет.

Министър Кръстев определи като „доста висока“ сумата, която предстои да бъде отделена за култура в бюджета за следващата година, и подчерта, че тя ще помогне за развитието на сектора.

Автори: Вера Александрова, Ирина Цонева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Дерменджиев: Лудогорец е изморен и психологически, и физически
Георги Дерменджиев: Лудогорец е изморен и психологически, и физически
Българският национален отбор по хокей замина за Исландия
Българският национален отбор по хокей замина за Исландия