НОВИНИ

Хакерска атака: Срив на най-големия телеком в Украйна

Киев обвинява Москва

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
23:01, 13.12.2023
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

Хакерска група, която според Киев е свързана с руското военно разузнаване, пое отговорност за киберудар, извадил от строя най-големия мобилен оператор на Украйна - "Киевстар".

Засегнати са над 24 милиона и 300 хиляди мобилни абонати и милион и 100 хиляди потребители на домашен интернет.

В някои части на Украйна беше поразена и системата за известяване на населението за въздушни нападения.

Хакерската група Солнцепьок публикува в Телеграм скрийншотове, които доказват достъп до сървърите на оператора "Киевстар".

Хакерите изказват благодарност на неназовани "загрижени колеги" в украинския мобилен оператор.

"Киевстар" е станал мишена, защото осигурява комуникациите на украинската армия, държавните институции и специалните служби на Киев, посочват извършителите. От "Киевстар" твърдят, че военните комуникации не са засегнати.

"Нападението повреди сериозно нашата инфраструктура, ограничи достъпа. Не можем да се справим с това на виртуално равнище и изключихме "Киевстар" физически, за да ограничим достъпа на неприятеля до нашата инфрастгруктура", заяви Олександър Комаров, главен изпълнителен директор на "Киевстар".

Заради срива абонатите на Киевстар днес масово търсеха сим карти на други оператори.

Дмитро, 25 г.: Всички евтини карти свършиха, останали са само скъпите.

Украйна започна разследване за държавна измяна.

"Хакерска група от Руската федерация вече пое отговорност в Телеграм. Тази група е част от руското военно разузнаване, което по този начин иска да "изпере" пред обществото резултатите от престъпните си действия", каза още Артьом Дектяренко, говорител на Службата за сигурност на Украйна.

Русия многократно отрича участие в подобни кибернападения. Специалисти по киберсигурност посочват, че Солнцепьок е параван на хакерската група "Сендуорм", която е свързана с руското ГРУ и стои зад ударите срещу енергийната инфраструктура на Украйна.

Удари като днешния с толкова мащабни поражения са рядкост и изискват оборудване, с каквото разполагат държавни специални служби, посочва Ройтерс.

Солнцепьок твърди, че са били унищожени 10 хиляди компютъра и 4 хиляди сървъра, включително облачното съхранение и бекъпите на компанията. "Киевстар" отхвърли тези твърдения като "фалшиви" и съобщи, че вече възстановява гласовите услуги.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започват валежи от дъжд, от утре - от сняг
Започват валежи от дъжд, от утре - от сняг
Илън Мъск изтегля два милиона електрически автомобила
Илън Мъск изтегля два милиона електрически автомобила