НОВИНИ

Санчес отчете европредседателството на Испания на фона на протест пред ЕП

Калина Попова
от Калина Попова
22:25, 13.12.2023
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Слушай новината

Испанският премиер Педро Санчес представи резултатите от испанското председателство на Съвета на ЕС. Проблемите от дома обаче се пренесоха пред сградата на Европейския парламент в Страсбург, където имаше протест срещу Санчес заради договорката му за коалиционно правителство с каталунските сепаратисти в замяна на това да им осигури амнистия.

Вчера долната камара на испанския парламент допусна за обсъждане спорния законопроект за амнистията, внесен от премиера.

Демонстрантите в Страсбург скандираха "Каталуния е Испания" и носеха плакати с надписи "Спрете преврата в Испания" и "Санчес - диктатор".

"Събрали сме се тук, защото ставаме свидетели на погазване на правовата държава и на демокрацията. Всичко това се отразява и на ежедневния живот в Испания" каза пред БНТ Мигел Томас, протестиращ.

БНТ: Какво бихте казали на премиера Санчес, ако беше тук сега?

Мигел Томас: Бих му казал да спре да унижава испанците чрез срамната договорка със сепаратистите - тези, които искат да унищожат Испания, да я разпокъсат".

Протестиращите настояват и за друго - Европарламентът да спре финансирането за Мадрид. Категорични са, че с парите се злоупотребява и не достигат до гражданите.

Няколко гласа не достигнаха на социалистите в Испания отново да съставят правителство след последните избори и Педро Санчес потърси подкрепа от каталунските сепаратисти и живеещия в изгнание техен лидер Карлес Пучдемон.

Споразумението предизвика масови протести в Испания - въпреки това миналия месец коалицията стана факт и Санчес беше преизбран за втори мандат.

Снимки: БНТ, БТА

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Израел започна да изпомпва морска вода в тунелите под Газа
Израел започна да изпомпва морска вода в тунелите под Газа
7-годишно момиченце живее в нечовешки условия: Задържаха пастрока на детето
7-годишно момиченце живее в нечовешки условия: Задържаха пастрока на детето