НОВИНИ

Преизбраха Педро Санчес за премиер на Испания

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
15:02, 16.11.2023
Чете се за: 02:42 мин.
По света
Слушай новината

Долната камара на испанския парламент гласува още един мандат като премиер на социалиста Педро Санчес.

Вотът, спечелен с малко мнозинство, слага край на политическата безизходица, възникнала след парламентарните избори през юли. Тогава не беше излъчен еднозначен победител.

Кандидатурата на Санчес спечели след като неговата Социалистическа партия сключи споразумения за подкрепа с няколко регионални политически формации, включително с каталунските сепаратисти.

Срещу гласовете си те получиха обещание за амнистия - договорка, която предизвика масови протести в цяла Испания.

Кандидатурата на Санчес беше подкрепена с 179 гласа, 171 гласуваха "против", въздържали се нямаше. Срещу оставането му на премиерския пост гласуваха депутатите от консервативната Народна партия, крайнодясната Вокс и единственият представител на Наварския народен съюз. Очаквано гласовете за Санчес дойдоха от социалистите, крайната левица, каталунските сепаратистки партии, представителите от Страната на баските, Галисия и Канарската коалиция.

Много испанци не приемат закона за амнистия на каталунските сепаратисти, внесен в парламента в понеделник. Текстът оневинява политици и активисти, участвали в опита за отделяна на Каталуния от Испания, включително с незаконен референдум през 2017-та. След днешния вот в подкрепа на Санчес демонстранти пред парламента шумно изразиха своето несъгласие. Консервативната Народна партия получи най-много депутати на изборите през юли, но не можа да състави правителство. Нейният лидер Алберто Нунес Фейхо все пак поздрави Санчес след вота, докато крайнодесният лидер Сантиаго Абаскал напусна залата. Фейхо обвинява Санчес, че със закона за амнистията уронва демокрацията и призова за масови протести на 18 ноември.

Европейската народна партия съобщи, че Европарламентът е одобрил нейно искане за дебат другата седмица по въпроса дали амнистията застрашава независимостта на съдебната система в Испания.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кон предизвика хаос по време на полет
Кон предизвика хаос по време на полет
НС отхвърли отпадането на дерогацията за внос на руски петрол
НС отхвърли отпадането на дерогацията за внос на руски петрол