НОВИНИ

Световният ден на океаните: "30х30", любопитни факти и как да го отпразнуваме

Росица Белева
от Росица Белева
07:10, 06.06.2020
5131
Чете се за: 03:32 мин.
Още
световният ден океаните 30х30 любопитни факти начини отпразнуваме

Всяка година на 8-ми юни се провежда международният ден на океаните. На този ден хора от цял ​​свят се обединяват, за да празнуват и почитат нашата синя планета.

Идеята е да се насочи вниманието на хората към състоянието и проблемите с опазването на океана... И как може всеки един от нас малко да помогне.

Това огромно водно пространство възпроизвежда повечето от кислорода в атмосферата, предоставя ни храна, транспорт и забавление.

Снимка: World Oceans Day

Световният ден на океаните може да изглежда малко по-различно тази година, но все още има много начини да предприемете действия онлайн и у дома.

Важно е да се включите в глобалното движение, за да защитим нашата споделена синя планета. Където и да сте и както и да изберете да празнувате, знайте, че заедно можем да защитим нашия дом #ProtectOurHome. Вижте тези лесни идеи:

Ако искате да отбележите Световния ден на океаните, най-лесният начин е като носите нещо синьо до 30 юни и публикувате своя снимка в социалните си мрежи, като използвате хаштага: #iamocean. Прегледайте и другите събития в глобалната база данни -- > WorldOceansDay.org/events

Фокусът на Световния ден на океаните през 2020 година е върху обединяване на природозащитните действия за призоваване на световните лидери да се защитят 30 % от нашата синя планета до 2030 г. Тази инициатива е наречена „30х30“. С опазването на 30 % от сушата и водата на Земята чрез мрежа от зони с висока защита може да осигурим здравoсловен дом както за морския свят, така и за живота на хората.

Снимка: World Oceans Day

И докато COVID-19 и социалното дистанциране променят начина, по който разпознаваме нашата синя планета тази година, необходимостта от действия е може би по-важна от всякога.

През 2020 година Световният ден на океаните напредва в дигиталната ангажираност! В социалните медии е отправен призив: помогнете да защитим нашия океан, независимо къде живеете и как се включвате.

Лесен начин да предприемете действия от вкъщи е да подпишете петицията за защита на 30% от нашата синя планета #blueplanet както сушата, така и морето, до 2030 г. и да номинирате 3 лица или организации да последват примера ви в #ProtectOurHome.

Отпразнувайте Световния ден на океаните със специално 45-минутно събитие на живо! Влезте на 8 юни в Skype в сесията на класната стая с Калифорнийските държавни паркове, включваща някои невероятни защитени морски райони и начини да ги защитите! #ProtectOurHome.
Така може да плувате виртуално по крайбрежието на Калифорния, за да посетите пет морски защитени зони и да повишите информираността си за опазването на морската среда!

Снимка: California state parks

Присъединете се към виртуално събитие на National Marine Sanctuary Foundation за седмицата на Capitol Hill Ocean 2020 на 9 юни! #CHOW2020 е цял ден и ще обсъжда глобалния въпрос за опазването на биологичното разнообразие. Където и да сте по света, бъдете част от разговора. Регистрирайте се безплатно на https://buff.ly/2zEGoxl #VirtualCHOW

Споделете в профила си в социалните медии стикер с животно с хаштаг #ProtectOurHome.

Снимка: World Oceans Day

Не пропускайте събитието Debris Tracker Challenge с Атлантическото общество за опазване на морето и National Geographic в #WorldOceansDay
Почистете бреговата си ивица, докато практикувате социално дистанциране и не забравяйте да носите маската и ръкавиците си!
Изтеглете приложението за събиране на данни заедно с други граждански учени по целия свят.

"Възхитени сме от броя на глобалните събития, които се случват тази година“, заяви Джеф Демейн, мениджър на Световния ден на океаните.

Съвкупността от онлайн инициативите е завладяваща. Където е безопасно, има и редица почиствания на плажовете по целия свят. Ключовото послание за опазване на 30% от нашата земя и океан до 2030 г. се разпространява повсеместно в мрежата тази година.

Световният ден на океаните акцентира върху хаштаговете #WorldOceansDay и #ProtectOurHome, които бяха добре приети.

Снимка: World Oceans Day

Младежкият консултативен съвет на Световния ден на океаните, с 24 членове от 20 страни, предоставя нови перспективи, идеи и препоръки за сближаване на света за нашия океан. Членовете на Съвета помагат чрез вдъхновяващи действия.

„Предприемането на действия за опазване на нашия океан не е еднократен акт, това е наша ежедневна отговорност, защото както д-р Силвия Ърл казва: "Няма вода, няма живот; няма синьо, няма зелено", заяви Толуваними Олубанке, член на Съвета от Нигерия.

Снимка: World Oceans Day

Океаните: любопитни факти

  • Океаните покриват 71% от земната повърхност.
  • Тихият океан покрива около 30% от повърхността на планетата, Атлантическият – 21%, а Индийският - 14 %.
  • Древните гърци са смятали, че Атлантическият океан е обширна река, опасваща света. Океанът е кръстен на бог Атлас, който е носил Земята на плещите си.
  • 70% от кислорода, който дишаме, се осигурява от океанска растителност, например водорасли.
  • Ако връх Еверест бъде потопен в най-дълбоката част на Марианската падина - бездната Чалънджър, върхът му ще бъде на 1,6 километра под вода.
  • Фокусът на тазгодишния Световен ден на океаните е "30х30": Да защитим 30% от нашата синя планета до 2030 година.
  • Около 14 милиарда тона отпадъци се изхвърлят всяка година в океаните.
  • Изчислено е, че след около 30 години теглото на пластмасата в океаните ще бъде по-голямо от това на рибите.
  • Средната дълбочина на океаните е около 4 километра.
  • Ако всичката вода от океаните бъде разпределена по равно между хората, на всеки 30 души ще се пада по една кубична миля.

Замърсяването на Световния океан струва 2,5 млрд. долара годишно

Припомняме, че замърсяването на Световния океан достига 2,5 млрд. долара годишно. Данните бяха оповестени миналата година в първото проучване, ръководено от лабораторията на Плимут, за социалното и икономическо въздействие на пластмасовите отпадъци в морето.

Пластмасовите отпадъци костват до 33 хиляди долара намалена екологична стойност на тон отпадъци, установява проучването. Около 8 млн. тона пластмасови отпадъци навлизат всяка година в световния океан.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предстои да станат ясни резултатите на още проби за COVID-19 в Сърница
Предстои да станат ясни резултатите на още проби за COVID-19 в Сърница
Максимални температури между 24° и 32° в събота
Максимални температури между 24° и 32° в събота