НОВИНИ

Свиленски за демонтажа на Паметника на Съветската армия: Абсолютно незаконни действия

bnt avatar logo
от БНТ
21:39, 15.12.2023
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Действията по премахването на Паметника на Съветската армия в София са абсолютно незаконни, заяви Георги Свиленски от БСП. В "Панорама" той обясни, че социалистите са пуснали сигнал до прокуратурата, но я призова и да се самосезира.

"Това е национално богатство - 20 млн. лева струва. Увреждане на държавно имущество. Който е подписвал тези документи, да отива да обяснява какво е правил."

БСП са поискали от премиера Николай Денков да предостави документи още във вторник, когато започна демонтажът на статуите. Денков обещал да ги даде на следващия ден, но това така и не се случило.

"В четвъртък, след блокадата в парламента, на председателския съвет дойде не друг, а пиарът на областния управител. На въпроса "Имате ли документите", получавахме един отговор - "Имаме всички документи", но така и не ги предостави".

Голяма част от заверките върху документите са с дата 14 и 15 декември - вчера и днес, посочи още Свиленски. Депутатът показа в студиото и няколко снимки - първо на съветски паметници в различни европейски градове, а накрая - снимка на заместник областния управител на София до отрязаната ръка на войника с автомат "Шпагин".

"Снимал се е като с трофей след лов. Това нормално ли е - с ръката на този войник, който е освободил Европа", попита Свиленски.

Според него скандалът около паметника, както и предложението 3 март да не е национален празник, имат за цел "да маскират другите глупости, които правят с Конституцията и държавата".

Вижте разговора във видеото

Гледайте още от "Панорама"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спартак Плевен допусна четвъртa загуба в Европейската северна баскетболна лига
Спартак Плевен допусна четвъртa загуба в Европейската северна баскетболна лига
Именити волейболисти поздравиха участниците в турнира "Звезди на бъдещето" в София
Именити волейболисти поздравиха участниците в турнира "Звезди на бъдещето" в София