НОВИНИ

СЗО търси произхода на коронавируса в пещери около Ухан

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:51, 04.02.2021
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Слушай новината

Екип на СЗО ще търси произхода на вируса в пещери около Ухан. Експертите трябва да прекарат там 2 седмици. Те вече отхвърлиха идеята, че вирусът е създаден в лаборатория.

А в това време във Великобритания започват експериментално смесване на две ваксини.

Една ваксина на "Астра Зенека", а след четири седмици - втора доза, но на "Пфайзер". Идеята е на група британски учени, които искат да проверят могат ли да се съчетават различните ваксини и дали това не би дало по-силен имунен отговор срещу заразата. В изследването ще участват 820 доброволци над 50 години, а първи резултати ще има през юни.

Великобритания започва изпитания на комбинация от ваксини

Смесването на препарати може чувствително да улесни процеса по масова ваксинация и хората да не чакат доставка на втора доза от същата ваксина, с която са инжектирани. Според учените, смесването на векторна ваксина, каквато е на "Астра Зенека" и РНК, каквато е на "Пфайзер", би могло дори да се окаже по-успешната формула при създаването на имунитет. Причината - организмът ще получи два коренно различни механизма, с които да се научи как да се бори с вируса.

А в Китай продължава търсенето на произхода на заразата. Екип на СЗО вече посети животинския пазар в Ухан, сочен за първоизточник на COVID, както и местната лаборатория, за която се спекулираше, че може да се "изпуснала" вируса.

СЗО влезе на пазара за животни в Ухан

Изводите: няма доказателства за човешка намеса при възникването на пандемията. В екипа е и зоологът Питър Дашак, който иска да изследва пещери с прилепи в Китай, за да открие генетичните елементи на заразата.

"Истинският въпрос е как вирусът от прилепи в друга част на Китай или някъде из Азия, е достигнал до Ухан. Опитваме се да проследим пътя на заразата и първите регистрирани случаи", заяви той.

Според него, ако бъде доказано, че първоизточник на заразата са прилепите, преустановяване на контакта тях ще бъде единственият начин срещу по-нататъшно разпространяване на смъртоносни вируси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
24 години по-късно: Протестите през зимата на 1997 г.
24 години по-късно: Протестите през зимата на 1997 г.
Мъж пропадна в дупка на тротоар в Русе
Мъж пропадна в дупка на тротоар в Русе