НОВИНИ

Търсят се спешно медици за COVID отделението на болница в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
20:50, 17.07.2020
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Само няколко дни след апела към медици - доброволци да се включат в екипа на Инфекциозната клиника в Пловдив още една болница в града остана с критично малко персонал за лечение на хора с коронавирус. COVID отделението на общинската болница "Мина" е само с двама лекари и една медицинска сестра. Спешно се търси персонал, за да продължи приемът и лечението на пациенти.

Първият пациент с коронавирус в болница "Св Мина" постъпва на 7 юли. В отделението тогава работят 19 души - лекари, медицински сестри и санитари. Бързо обаче започват да валят заявления за напускане.

Проф. Петър Петров - директор на МБАЛ "Св Мина": След като вчера видях тримата млади колеги, които ни депозираха оставки, нищо друго не мога да поставя като причина освен страх.

В момента в отделението работят само една медицинска сестра и двама лекари. Д-р Мария Димитрова е принудена да влиза от едно дежурство в друго понякога без почивка.

Д-р Мария Димитрова: Приключи нощната ми смяна, започва 12 часа целодневна.

В отделението се лекуват 10 души - петима са с вече потвърдена коронавирусна инфекция. Сред тях и лекар от болницата, който сега е пациент. Останалите са изолирани докато излязат резултатите от ПСР-тестовете.

Д-р Мария Димитрова: Тези хора са безпомощни и имат нужда от грижи, това е. Страхът изчезва в първия ден след като сложиш костюма и влезеш при тях. След това вече страх няма.

От Общинския кризисен щаб в Пловдив съобщиха, че са поискали от всички районни кметове в Пловдив да подадат списъци с училищни медицински сестри, които са съгласни да се включат в графика на отделението.

Проф. Петър Петров - директор на МБАЛ "Св Мина": Готови сме да си заплащаме труда на лекари, сестри, санитари - само и само да ги има тези хора, да дойдат и да подкрепят отделението.

Изпратени са указания и до всички общински лечебни заведения в града за командироване на персонал.

Автор: Димитър Димитров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лятна "Киномания" започва от понеделник
Лятна "Киномания" започва от понеделник
Нова надежда за Централната минерална баня в София
Нова надежда за Централната минерална баня в София