НОВИНИ

Тонове вода от язовир "Малко Шарково" се изливат в нивите

bnt avatar logo
от БНТ
20:50, 17.07.2020
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Стотици декари селскостопанска продукция в района на Болярово е наводнена. Нанесените щети станаха причина земеделските производители да настояват за спешна среща с представители на Напоителни системи. За кратко се стигна и до напрежение между страните.

Проблемът възникнал преди дни, когато от Напоителни системи започнали доставка на вода за блок с царевица, разположен на площ от 650 дка. Водата се довежда до полето от язовир "Малко Шарково" по система от съоръжения. Проблем имало и миналата година, но с по-малко щети.

Щетите за земеделските производители са огромни. Продукцията от наводнените участъци е унищожена. Част от стопаните не могат да започнат подготовка на площите за сеитба на рапица.

От Напоителни системи извършиха оглед на съоръженията. До дни трябва да започне ремонт на най-компрометираните участъци от напоителната мрежа.

Пламен Иванов, управител на Напоителни системи, Сливен, клон „Средна Тунджа": Ако се констатира, че могат да бъдат направени ремонти, без да са в ущърб на никой, в рамките на 3 до 5 дни, до седмица, ние ще направим тези усилия ако има такива течове те да бъдат отстранени и да продължи водоподаването към ползвателя.

От областната Дирекция "Земеделие" в Ямбол започнаха описване на нанесените щети върху земеделската продукция. От Напоителни системи очакват финансиране за цялостна рехабилитация на съоръженията в района.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лятна "Киномания" започва от понеделник
Лятна "Киномания" започва от понеделник
Нова надежда за Централната минерална баня в София
Нова надежда за Централната минерална баня в София