НОВИНИ

Четирима са обвинени за провокации и потрошените врати на сграда на НС

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:00, 17.07.2020
Чете се за: 01:37 мин.
У нас

Четирима са обвинени за сблъсъците, при които пострадаха един протестиращ, двама полицаи и бяха потрошени вратите на бившия Партиен дом, сега сграда на Народното събрание. Съдът им определи мярка за неотклонение парична гаранция и ги пусна на свобода.

Прокуратурата обяви, че ги разследва и за организиране на провокации, но на този етап няма събрани достатъчно доказателства.

На този етап разследващите са събрали доказателства и повдигнали обвинения за хулиганство с обособена дързост и циничност за четирима от задържаните - Дейвид Георгиев, Любомир Велков, Алекбер Бичев и Иван Колев. Според прокуратурата четиримата младежи са хвърляли бомбички, стъклени и пластмасови бутилки по вратите на бившия партиен дом, нападнали са двама полицаи, които са леко ранени и пак леко са ранили друг протестиращ, но случайно. Адвокатите им контрираха, че доказателствата са недостатъчни.

Галентин Грозев, адвокат на Любомир Велков: Прокуратурата се домогва да установи, че това са организирани протести и това са изпълнителите. В момента обвиненията не са повдигнати дори и за съучастие.

Пламен Ангелов, адвокат на Иван Колев: Когато се повдигат обвинения те трябва да са много добре обосновани, защото в случая на практика ние нямаме дори съставомерност на база на доказателствата за това деяние.

Съдът прие, обаче, че разпитите на множество свидетели - сред които протестиращи, журналисти и полицаи, както и видеоматериали, на този етап са достатъчни, за да се предположи, че четиримата са извършвали конкретни действия, за които им е повдигнато обвинение. Според съда обаче няма опасност някой от четиримата да се укрие или да извърши друго престъпление, ако е на свобода.

Иво Боев, прокурор: Очевидно съдът се съобрази със събраните в голям обем доказателства, които за много кратко време бяха събрани. Кредитира ги същите. Наложи нелека мярка за неотклонение.

Дейвид Георгиев излиза на свобода срещу 2000 лева гаранция, тъй като е в изпитателен срок на присъда за шофиране след употреба на наркотици. 1500 лева е гаранцията за Любомир Велков, защото има доказателства, че е участвал по-активно в сблъсъците с униформените и потрошаването на вратите на бившия партиен дом. По 1000 лева е гаранцията за Алекбер Бичев и Иван Колев. Според прокурор Боев в телефона на един от обвиняемите са намерени списъци с имена на хора, на които трябва да се плати, сборен пункт и задача да се организират безредици по време на протестите в София.

Галентин Грозев, адвокат на Любомир Велков: Прокуратурата ще трябва да обяснява как е открила тези телефонни разговори. Как е иззела кореспонденцията, дали това е станало законно. Дали е иззела компютърните данни по реда на НПК.

От държавното обвинение твърдят, че четиримата са изпълнители, а не организатори на задачата. Съдът, обаче прие, че тези доказателства нямат отношение към обвинението за хулиганство.

Иво Боев, прокурор: За момента хулиганските действия са безспорно установени от тук нататък събираме още доказателства за тези обвинения, както и за другите, които ще бъдат повдигнати на по-късен етап.

От прокуратурата допълниха, че се събират и доказателства за организаторите и поръчителите на безредиците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Строителната фирма, свързвана с Божков, излезе с позиция за констатираните от ДНСК нарушения
Строителната фирма, свързвана с Божков, излезе с позиция за констатираните от ДНСК нарушения
Как се правят хитове - Стефан Вълдобрев издава в своята "Книга за песните"
Как се правят хитове - Стефан Вълдобрев издава в своята "Книга за песните"