НОВИНИ

Те виждат това, което ние пренебрегваме: Защо все повече чужденци избират България?

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:55, 03.03.2024
Чете се за: 09:37 мин.
У нас
Слушай новината

"Казвам се Лаура. Това са Нова, Антъни и Сесилия. Уча български всеки ден".

"Аз съм Мира, на 40 години и живея във Въбел".

България - домът мечта за Лаура и Антъни. Преди по-малко от година си казват: "хайде", прелистват смело и започват да пишат на чист бял лист своята история или... по-точно на чисто нов видеоблог.

Историята им започва във Великобритания. Преди да тръгнат еднопосочно, посетили България опознавателно - на почивка. Влюбили се в страната и решението за къща на село било взето. Направили голямата крачка: продали всичко - къщата, бизнеса за екопродукти, събрали каквото имат в миниван и тръгнали на път през Европа към България.

Лаура: Аз бях много стресирана в Англия, наистина много, много стресирана.

Антъни: Виждахме как всеки се бори просто, за да оцелее, за да си плати сметките като работи... страшно много часове. Ние имаме две малки деца и не искаме този живот.

Лаура: Хората казваха, че сме луди заради децата, нали знаете как говорят: "ооо, децата имат нужда от много играчки". Но видяхме, че те са толкова уверени и щастливи, защото имат техните мама и татко през цялото време.

Лаура: Мислят и че сме луди да живеем тук в средата на нищото, но сутрин излизам с кафето и е тихо, а децата могат да тичат навън и да дишат чист въздух. Точно това обожаваме. Имаме толкова много пространство навън. В Англия нашата къща беше толкова близо до останалите и градината ни беше много малка.

Започват да засаждат семена в градината.

Лаура: Толкова е вълнуващо. Да оглеждаме плодове и зеленчуци е една от нашите най-големи мечти, докато живеем в България.

Неизмазана къща, пълна със старинни вещи, две-три дамаджани за ракия и печка - минало за някои българи, настояще и бъдеще за тях. И то напълно желано.

Лаура: Да цепиш дърва за огъня сега е нещо нормално.

Антъни: Обожавам как англичаните казват: "Ооо, просто купете нацепени или платете на някой да го свърши". И ние отговаряме: "Не искаме". Откакто сме дошли тук, се опитваме да живеем някак по-просто и да правим всичко сами.

Това, което за нас е дефицит, за тях е ресурс - простото обяснение защо западняците толкова харесват страната ни.

"Те си показват снимки един на друг, аз съм ги виждал: "Това е моята къща, кочината, където ще сложим прасето, това е овощната градина". Имат възможност да си повишат социалния статус - това е другото, което трябва да се каже. В Англия с доходите на човек от все по-западащата средна класа, да не говорим за работническата класа, можеш, ако цял живот пестиш и си плащаш наема, накрая да си купиш колибка или гаражче. С тези пари тук можеш да си купиш къща с три декара двор", поясни Харалан Александров - социален антрополог.

И ако Лаура и Антъни дошли от Великобритания у нас с визи, то една от възможностите на обединена Европа е свободното движение. Само за година 1,4 милиона души са се преместили от една страна на Европейския съюз в друга по данни на Евростат.

"През техните очи ние имаме възможност, ако сме достатъчно любопитни и добронамерени, да видим какво съкровище е тази територия, която на нас ни е дадена по исторически причини и по силата на това, че сме родени тук. И да си дадем сметка от друга страна и това е тъжната равносметка - каква невероятна загуба е това, че толкова българи напуснаха своите родни места и че има цели области, в които гъстотата на населението е като в субсахарска Африка", коментира Харалан Александров.

Лаура: Основната идея на нашия ютюб канал и на профила ни в тик-ток е да покажем на хората, че България не е страна от третия свят, не всички тук са нещастни. В медиите на запад тези източноевропейски страни са описвани така: всички са тъжни и това е бедна държава. Но ние искаме хората да видят, че хората тук са фантастични. И има много причини да посетят България, да живеят тук.

Антъни: Ние искаме да покажем и вашата култура, и нашето виждане за културата и хората.

С всяко видео последователите се увеличават, а с това и почитателите на България. Но да снимаш видеоблог с двама британци, две деца, две кучета и две котки не е никак лесна задача.

Освен видеата за социалните мрежи, Лаура има и друга работа. Преподава английски онлайн. Казва, че парите, които изкарва стигат напълно за нормален живот в българско село.

"Ние сме много щастливи да бъдем тук и аз се надявам, че ние ще можем като учим български и се сприятеляваме, да се превърнем в нови българи и така ще бъдем приети от общността", казва Лаура.

"Аз ходя в магазина, отварям преводача и си казвам: "ок, ще опитам да го прочета на български". Продавачката не ме разбра от първия път. И аз си казах: "Опитай пак". Вместо да се откажа и тя да си го прочете от телефона", посочи Антъни.

И ако румънците са рекордьори с над 3 милиона души, живеещи из Евросъюза, то едва около 700 000 германци наричат друга страна на стария континент свой дом.

Съседът на Мира показва на практика какво значи за българина комшията. А Мира, дъщеря ѝ Лаян, Макс и Саша дошли от Германия и изградили своя общност. Три години по-късно купените от германци къщи в село Въбел са 18. А като се има предвид, че Мира е брокер, може и други запустели имоти да се сдобият със собственици.

"Дойдох тук на почивка и забелязах, че в България всичко е много по-лесно. Като цяло животът тук е по-пълноценен. Природата тук е прекрасна".

БНТ: Но тук няма много хора?

Мира: Така е, но пък тук имаш спокойствие. Можеш просто да се насладиш на тишината.

Саша: И тук имаш ежедневни проблеми, но това са друг тип проблеми. Човек тук не е толкова потиснат.

Бягството от мегаполисите на Европа е физическо, културно, емоционално и духовно.

"Там не си автор на живота си. Там те слагат на конвейера, на бобслея те пускат и ти си хвърчиш по него, в коловоз си вкаран. Докато тук можеш да правиш всичко. И това усещане за свобода и най-вече усещането, че заедно с други хора можеш да създадеш, така да се каже, наново да възстановиш разрушените социални отношения, по които всички имаме тъга", каза Харалан Александров - социален антрополог.

Но те не просто живеят в България, а мислят и как тя да се развива, как да привлекат инвеститори и да облагородят изоставени райони. Саша вече е създал компания за климатични системи. Мира има друга цел.

"Моята мечта са къщите за гости. Целта ми е те да бъдат за хора, които идват в България на почивка, понякога идват и клиенти. За мен хубавото е, че много къщи тук стоят празни така че и други германци може да дойдат тук, да ремонтират къщите. Ние сме близо до Дунава, което предлага различни възможности".

Британци и германци наричат себе си българи, докато понякога самите българи, обхванати от ежедневни грижи и проблеми, не виждат какво имат около себе си и се гордеят от произхода си само по празници.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владимир Зографски завърши на 18-о място в старта от Световната купа по ски скок в Лахти
Владимир Зографски завърши на 18-о място в старта от Световната купа по ски скок в Лахти
Алберт Попов отпадна в първия манш на слалома в Аспен
Алберт Попов отпадна в първия манш на слалома в Аспен