НОВИНИ

Тръмп не е плащал данък върху доходите си

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:38, 28.09.2020
Чете се за: 01:14 мин.
САЩ
Снимка: БГНЕС

Скандални разкрития за Доналд Тръмп месец и половина преди президентските избори.

Според разследване на вестник "Ню Йорк таймс", президентът е платил едва по 750 долара данък върху доходите си за годината, в която е избран на поста и през следващата. През 10 от последните 15 години не е плащал изобщо.

Данъчните декларации на президента Доналд Тръмп са дълбоко пазена тайна. Или по-скоро бяха. Авторитетният вестник "Ню Йорк таймс" съобщи, че разполага с информация за платените данъци от президента и неговите компании за последните 20 години.

Според нея, през 2016 и 2017 година президентът е платил общо 1500 долара подоходен данък. А за 10 години в периода от 2000 до 2015 г. - нищо. Доналд Тръмп отхвърли обвиненията и отвърна с типична за него фраза.

"Това са фалшиви новини, абсолютна измислица, фалшиви. Минах през същото и преди 4 години. Платил съм си данъците и скоро ще видите декларациите ми. В момента тече проверка", каза Доналд Тръмп, президент на САЩ.

В годишната си финансова декларация за 2018 г., която по закон се изисква да оповестява като държавен глава, е обявил печалби от 434.9 милиона долара. Вестник "Ню Йорк таймс" оспорва това и твърди, че всъщност президентът е бил на червено със загуби, надхвърлящи 47 милиона.

Преди да стане президент Доналд Тръмп поддържаше образа на знаменитост и предприемач, чиито бизнес с недвижими имоти беше символ на успех. Но сега изводът от разкритията е, че бизнес - империята на Тръмп, включваща хотели и голф-игрища по света, в повечето случаи е ОТЧИТАЛА огромни загуби, вместо баснословни печалби и така са спестени милиони долари данъци.
Според статистиката, средно американско домакинство е платило 9 302 долара данък общ доход през 2018 година със средни доходи от приблизително 78 000 долара.

Вестникът разкрива още, че компаниите на Доналд Тръмп са получавали пари от лобисти, чуждестранни представители и други лица, търсещи срещи, достъп или услуги от президента. Тръмп е единственият президент от 70 години, който отказва да изпълни законовото си задължение да оповести публично данъците си. В тази връзка срещу него се водят дела в няколко съдилища.

Очаква се темата за данъците на Тръмп да се превърне в една от водещите в оставащите дни до изборите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
7 семейства са без дом след пожар в Разлог
7 семейства са без дом след пожар в Разлог
10 заразени с COVID-19 във фонд "Земеделие" в Ямбол
10 заразени с COVID-19 във фонд "Земеделие" в Ямбол