НОВИНИ

10 заразени с COVID-19 във фонд "Земеделие" в Ямбол

bnt avatar logo
от БНТ
20:32, 28.09.2020
Чете се за: 01:04 мин.
Още

Десет служители от Фонд "Земеделие" в Ямбол са с положителни проби за коронавирус. Новото огнище на инфекцията е регистрирано миналата седмица. Голяма част от работещите във Фонда са под карантина. От здравната инспекция твърдят, че не се спазват противоепидемичните мерки, от Фонда отричат.

Първоначално е излязла положителна проба на един от служителите във фонда, след това и на останалите. В болница е настанен един от заразените служители, другите са на домашно лечение. Всички са с леки симптоми.

Към момента няма яснота от къде е тръгнала заразата. Над 39 работещи в ямболския Фонд "Земеделие" са поставени под карантина. В институцията работят 60 човека. Според здравната инспекция причина за възникването на огнището е неспазване на противоепидемичните мерки.

Д-р Лиляна Генчева, директор РЗИ, Ямбол: Не се е извършвал сутрешен филтър на хората. Имало е лица, които са били със симптоми и са ходили на работа. Не са се носили маски редовно и най-вероятно не са проветрявали помещенията. Те са едни огромни халета, огромни зали, в които, в едното има 32 души.

От фонд "Земеделие" отричат и смятат, че са предприели всички необходими мерки.

Аделина Койнова-Стефанова, директор Фонд "Земеделие", Ямбол: От март месец когато влезе карантината са взети всякакви мерки относно дезинфекция. Освен това не контактуваме с бенефициенти вътре в помещението. Тук... са направени съответно места където да се обработват документите с бенефициентите. Имаме дезинфектанти, използва се спирт, също така имаме и други препарати, с които дезинфекцираме, пръска се в помещенията.

Според ръководството на фонда спецификата на работа е една от причините за големия брой заразени.

Аделина Койнова-Стефанова, директор Фонд "Земеделие", Ямбол: Колкото и да се пазиш с маска, колкото и да се дезинфекцираш всеки контактува с някой и работата ни е такава, че работим с клиенти, малко по-рисково е.

Към момента няма наложени санкции за неспазване на противоепидемичните мерки във Фонда. Работата на институцията продължава, обработват се документи и се обслужват всички земеделски производители.

Автор: Румяна Стефанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп не е плащал данък върху доходите си
Тръмп не е плащал данък върху доходите си
Огънят във влака София - Бургас е тръгнал от машинното отделение на локомотива
Огънят във влака София - Бургас е тръгнал от машинното отделение на локомотива