НОВИНИ

Треньорът на Олимпиакос: Понякога в баскетбола се нуждаеш от късмет

Олимпиакос бе близо до спечелването на четвъртия си трофей в Евролигата, но отстъпи пред Реал Мадрид със 78:79 във финалния двубой снощи

треньорът олимпиакос понякога баскетбола нуждаеш късмет
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
13:15, 22.05.2023
Чете се за: 06:00 мин.
Спорт
Слушай новината

Президентите на баскетболния Олимпиакос Панайотис и Йоргос Ангелопулос поздравиха Реал Мадрид за победата във финала на Евролигата в литовския град Каунас. Олимпиакос бе близо до спечелването на четвъртия си трофей в надпреварата, но отстъпи пред испанския гранд със 78:79 във финалния двубой снощи.

"Олимпиакос игра най-добрия баскетбол в Европа. Гордеем се с отбора и това казахме на играчите", заяви Йоргос Ангелопулос пред гръцки медии.

"Ние сме с десетия най-голям бюджет в Европа и все пак успяхме да стигнем до битката за титлата. Ще продължим да преследваме следващите си цели", добави той.

Неговият брат Панайотис Ангелопулос подчерта, че Олимпиакос спечели редовния сезон в Евролигата за първи път в историята си и игра на финал в турнира за първи път от 2017 година насам.

"Изиграхме отличен редовен сезон и се наложихме на върха в Европа. Нашият тим ни направи горди и искаме да благодарим на хилядите фенове на Олимпиакос, които дойдоха тук. Продължаваме да се целим към върха", каза още той.

Попитан дали Олимпиакос ще опита да запази основното ядро от състезатели, Панайотис Ангелопулос отговори: "Този въпрос ще получи отговор след като спечелим гръцкото първенство."

Българският национал Александър Везенков отново бе над всички и завърши с 29 точки, 9 борби, 4 асистенции и 1 чадър. За съжаление, гръцкият гранд не успя да се справи със съперника си и му позволи в последните секунди от мача да грабне победата.

След мача разочарованият Везенков сподели болката си от пропуснатия исторически триумф и заяви, че индивидуалните му постижения не го интересуват, щом не е спечелил титлата.

“Нямахме добри нападения и изпуснахме лесни кошове. Позволихме два коша и една тройка, но това са опитни играчи. Някои може да кажат, че това са много трудни стрелби, но за тях не са. Боли, боли. Мога да кажа, че съм горд от моя отбор. Трябва някак си да се съберем, макар че знам, че е трудно. Все пак трябва да завършим финала подобаващо. Никой не помни какво си направил, освен ако не спечелиш, така че моите индивидуални постижения не ме интересуват", коментира Везенков, който бе избран за MVP на Евролигата.

Старши треньорът на Олимпиакос Йоргос Барцокас заяви, че състезателите му трябва да са горди от постигнатото и каза, че отборът му има още една титла за печелене до края на сезона - тази в гръцкия шампионат.

“Благодаря на всички ви. Това беше невероятна Финална четворка. Боли ни от резултата, но за нас беше истинско удоволствие, че бяхме тук. Колкото до самия мач, нямам много какво да кажа. Водехме, имахме предимство пред тяхната зонова защита и взимахме правилните решения. Имахме много отворени стрелби, а в последните две минути можехме да си подсигурим победата, но пропуснахме същите тези отворени стрелби. Направихме грешки и опитът на Реал му помогна да се държи близо. Тройката на Родригес и победния кош на Люл им донесоха преднината. Много ни боли и сме разочаровани за всички наши фенове, които дойдоха тук", каза треньорът на Олимпиакос.

"Борихме се през целия сезон, завършихме първи в редовната фаза и днес водехме през целия мач. Миналата година също загубихме с кош в края, но това е баскетболът. Поздравления за Реал и Чус Матео. След финалната сирена всички бяха преклонили главите си. Казах им да ги вдигнат високо и да бъдат горди от работата, която свършиха. Понякога в баскетбола се нуждаеш от късмет. Казах на момчетата, че сега имаме още една титла за печелене до края на сезона, за да можем да го затворим по най-добрия начин”, заяви Барцокас.

Капитанът на Олимпиакос Костас Папаниколау сподели своето мнение след загубата от Реал Мадрид.

“Има много голяма разочарование. Борихме се и бяхме близо, даже бяхме на няколко секунди от трофея. Това е спортът - има не само красиви моменти, но и такива, които трябва да приемеш по някакъв начин. Много е рано да говорим за следващия сезон. Сега е важно да се успокоим и да се върнем в Пирея, за да премислим случилото се. В никакъв случай не сме се провалили. Много е болезнено да загубиш с последната стрелба, тъй като това значи, че си бил на секунди от титлата”, каза Папаниколау.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата: "Барселонагейт" не е на трупчета, документите се превеждат
Прокуратурата: "Барселонагейт" не е на трупчета, документите се превеждат
Правосъдният министър насрочи изслушване на Иван Гешев и Борислав Сарафов във ВСС
Правосъдният министър насрочи изслушване на Иван Гешев и Борислав Сарафов във ВСС