НОВИНИ

Украинката, родила в "Майчин дом", избягала от бомбардирана болница в Харков

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:44, 17.03.2022
Чете се за: 02:17 мин.
Още
Слушай новината

Лекари от столичната болница "Майчин дом" спасиха бременна жена, избягала от войната в Украйна. 30-годишната жена от Харков тръгнала към България веднага след атаката на родилно отделение в страната ѝ. Днес тя роди втория си син в София със спешно секцио.

Бременната в деветия месец Алина е принудена да бяга от бомбардировките в родния си град Харков заедно с 5- годишния си син.

"При бомбардировките беше уцелен един родилен дом, в който имаше дори и жертви. И тя се плаши от цялата тази ситуация какво ше стане, А тя е преди раждане, дори преносва няколко дни. И свекърва ѝ пали колата и с другото дете идват в България", разказва д-р Иван Диков - началник на ДКБ в СБАЛАГ "Майчин дом".

Майката на Алина останала в Харков да се грижи за възрастните им роднини. А съпругът ѝ тръгнал да се бие за Украйна. Двете жени и 5-годишното дете пътували до София повече от седмица.

"Една жена, която всеки момент ще ражда, която е с детето си. Това, което става, просто не е човешко, и то в Европа", казва д-р Иван Диков.

21 жертви, 112 са ранени при въздушните атаки в Харков

Преди няколко дни Алина потърсила помощ в най-голямата акушеро-гинекологична болница у нас. Днес отишла на контролен преглед. Оказало се, че има вродена аномалия и преносва бебето. За да ги спасят, се наложило спешно Цезарово сечение.

"Слава богу, всичко е добре. Детето изплака веднага. 3,600 кг. Жената е добре, успя да се свърже с роднините си в Харков", обясни д-р Диков.

Майката и бебето ще бъдат изписани след няколко дни. А в "Майчин дом" следят и консултират безплатно и други бременни украинки, избягали от войната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доброволци обучават бежанци на български в Русе
Доброволци обучават бежанци на български в Русе
Грипна епидемия в Благоевград от утре
Грипна епидемия в Благоевград от утре