В Гърция раздават безплатни антигенни тестове

от БНТ , Източник: БГНЕС
22:02, 02.04.2021
Чете се за: 01:50 мин.
Балкани
гърция раздават безплатни антигенни тестове
Слушай новината

Започва разпространението на тестове за COVID-19 за домашна употреба в аптеките в Гърция. Те ще бъдат безплатни, но и задължителни за определени категории граждани като ученици и учители.

Заместник-министърът на здравеопазването Василис Кондозаманис заяви, че страната ще осигури 10 милиона такива теста, като първата пратка пристига днес, а другите две - през следващите две седмици.

В първата фаза приоритет ще имат по-големите ученици в гимназията, т.е. тези на възраст от 16 до 18 години, както и техните учители. От учениците и преподавателите ще се изисква да правят тестове вкъщи всяка седмица, 24 до 48 часа преди началото на часовете.

Ще бъде пусната и специална интернет платформа, на която ще бъдат докладвани положителните случаи, но и отрицателните, ако това е категория граждани, за които домашното тестване е задължително, и те ще трябва да имат подходящо потвърждение.

Същото ще важи и за учениците - в случай че резултатът е положителен, те ще трябва да се отчетат в платформата и след това да се явят на тест в здравно заведение, а при отрицателен резултат ще получат удостоверение, което трябва да носят със себе си на училище. Учениците, които нямат сертификат, няма да могат да посещават уроци.

Кондозаманис подчерта, че домашните тестове по никакъв начин не могат да заместят епидемиологичното наблюдение, но са допълнително средство за индивидуална самодиагностика и самозащита за ранна диагностика и изолиране на асимптоматични случаи.

За всеки гражданин ще се осигурява по един тест на седмицa.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Премиерът на Чехия: ЕС ни принуждава да купим руската ваксина
Премиерът на Чехия: ЕС ни принуждава да купим руската ваксина
Конгресът на САЩ е под блокада, загинал е полицай (СНИМКИ)
Конгресът на САЩ е под блокада, загинал е полицай (СНИМКИ)