НОВИНИ

В района на Велико Търново: Неизвестни тровят домашни кучета с опасен препарат, застрашаващ и хората

bnt avatar logo
от БНТ
21:40, 07.08.2022
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Ветеринарни лекари от региона на Велико Търново алармират, че все повече зачестяват случаите на домашни животни, отровени с опасен препарат, който може да доведе до фатални последици и при хората.

Само за седмица в района 8 домашни кучета са били убити с отровното вещество "метомил". Един от най-фрапантните случаи е от еленското село Велковци, където като по чудо, дете на две години не е пострадало от опасния препарат

Ралица Ганева и семейството ѝ отглеждали свободно в двора на къщата си в село Велковци, където играят децата ѝ и две домашни кучета. В края на миналата седмица за минути пред очите на двегодишната ѝ дъщеря животните издъхнали.

"Чух кучетата да кашлят, излязох навън и гледката беше покъртителна. Детето ми стоеше до мен, докато отворя врата едното кученце влезе вътре. С едната ръка държах детето да не отиде при кучето, с другата кучето да не отиде при детето", разказва майката.

Семейството незабавно подало сигнал в полицията. Направена е аутопсия на двете кучета, която установила, че са отровени с опасния препарат "метомил", който бил сложен в кюфте, използвано за примамка.

"Това е вещество, което служи за премахване на инсекти. Има си препарати, които са разрешени за използване в България, които са за професионална употреба, но има и такива, които са по-общодостъпни, които се внасят от различни фирми, някои легално, други полулегално от Турция, от Сърбия. Могат да бъдат внесени и намерени в магазинната мрежа, която се занимава с продажба на такъв тип продукти", обясни д-р Здравко Димитров, ветеринарен лекар.

Веществото поразява животните за около 10 минути, но действието му върху човешкия организъм е дори по-опасно, казва лекарят.

"При нас този продукт е много по-отровен, отколкото при едно лабораторно животно и можело да попадне през кожата и да предизвика отравяне и на човек. Съществува реална опасност, при по-голяма концентрация, при дете в случая или при отслабен организъм е напълно възможно да бъде отровен", предупреждава той.

От Районната прокуратура в Елена съобщиха за "По света и у нас", че по случая е образувано досъдебно производство за убийство на гръбначно животно, престъпление, за което законът предвижда лишаване от свободна до 3 години и глоба до 5000 лева. Оказва се обаче, че в последните няколко дни това не е единствен случай нито в село Велковци, нито в района на Велико Търново.

Мирела Дончева/Даниел Гачков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски победи Пирин с попадение на Роналдо
Левски победи Пирин с попадение на Роналдо
Националният отбор по баскетбол за юноши завърши на 16-о място на Европейското
Националният отбор по баскетбол за юноши завърши на 16-о място на Европейското