НОВИНИ

Външните министри от НАТО обсъждат в Брюксел още военна помощ да Украйна

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:24, 06.04.2022 (обновена)
7619
Чете се за: 03:37 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Европейският парламент настоява за още санкции срещу Русия, допълнителна подкрепа за Украйна и намаляване на енергийната зависимост от Москва възможно най-бързо. В Брюксел посланиците на страните от Европейския съвет продължават да обсъждат петия пакет от санкции. Този пакет беше предложен вчера от Европейската комисия и включва и забрана на вноса на въглища от Русия, на стойност 4 милиарда евро годишно. Външните министри от НАТО обсъждат в Брюксел още военна помощ да Украйна.

От началото на войната Европейският съюз е платил на Русия 35 милиарда евро за газ, петрол и въглища. Това каза в ЕП в Страсбург дипломат номер едно на Европа Жозеп Борел. Според него трябва бързо да се намали зависимостта от руски енергиен внос. Очаква се петролът да бъде част от следващия пакет от санкции.

"Тези санкции няма да са последните. Както казах още вчера: Сега забраняваме вноса на въглища, но сега трябва да разгледаме петрола и ще трябва да разгледаме приходите, които Русия получава от изкопаемите горива. И наистина трябва да положим усилия, например да вземем дял в ескроу сметка, така че наистина да ограничим приходите на Русия от изкопаеми горива. Трябва да се сложи край на това и това е следващата стъпка, която ще трябва да предприемем заедно", заяви Урсула фон дер Лайен - председател на ЕК.

Според председателя Европейския съвет Шарл Мишел ЕС може да помисли за предоставяне на убежище на руските войници, които свалят оръжие.

"Имам само едно послание към руските войници на бойното поле: ако не искате да участвате в убийството на вашите украински братя и сестри, ако нямате желание да бъдете престъпници, свалете оръжията си, спрете да се биете. Знам, уважаеми народни представители, че някои от вас предлагаха да се даде убежище на онези руски войници, които не се подчиняват на руските заповеди. Според мен това е ценна идея, която трябва да се разгледа", заяви Шарл Мишел - председател на Европейския съвет.

Военните министри от НАТО обсъждат засилване на военната подкрепа за Украйна в отговор на продължаващата руска инвазия. Според генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг войната може да продължи още месеци, дори години.

"Не виждаме никакви признаци президентът Путин да е променил намерението си да овладее цяла Украйна и да установи нов световен ред. Ето защо, трябва да се подготвим за продължителна война. Трябва да подкрепяме Украйна, да затегнем санкциите си и да засилим отбранителните си способности. Защото всичко това може да продължи дълго време и ние трябва да сме подготвени".

НАТО ще продължи да изпраща за украинската армия военна техника, противотанкови оръжия и системи за противовъздушна отбрана.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кузманов е четвъртфиналист на "Чалънджър" в Оейраш
Кузманов е четвъртфиналист на "Чалънджър" в Оейраш
Все още не са ясни причините за катастрофата с камиона край Резово
Все още не са ясни причините за катастрофата с камиона край Резово