НОВИНИ

Венко Сабрутев, ПП: Ще се търсят допълнителни възможности за сваляне цената на газа

bnt avatar logo
от БНТ
19:28, 02.02.2022
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Слушай новината

"Гласувахме бюджета за 2022 година в комисията по енергетика, като същият беше приет. В момента се гласува кандидатурата на настоящия зам.-министър на енергетиката Станислав Тодоров за председател на КЕВР. Това обяви Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната" в предаването "Още от деня".

"Всички промени, които бяха направени в КЕВР имат една цел и това е да се осигури безпристрастност и независимост на КЕВР", заяви още зам.-председателят на бюджетната комисия.

Той каза още, че всички трябва да работят в една посока, като поясни, че Законът за енергетиката ясно регламентира задълженията на КЕВР и там няма вписано забрана за комуникация с Министерски съвет.

"Видяхме едно шоково покачване на цената на газа с решение на КЕВР от 1 януари, разбрахме от Министерски съвет, че това увеличение е могло да бъде драстично по-ниско, разбираме сега че МВР е влязло в двете институции и събира информация, стана ясно, че има сигнали, предстои да видим как ще се развият събитията", обясни Сабрутев.

Той поясни, че предложението за решението за сваляне на цената на газа е било внесено от предишното ръководство на "Булгаргаз", и че новото ръководство ще търси допълнителни възможности за сваляне на цената.

"В енергийна комисия се обсъдиха възможности това да се случи много бързо и се надявам, че истината съвсем скоро ще бъде обявена, защо цената на газа е била толкова висока, пазарно ли е било това увеличение или е било вследствие на грешни решения", допълни Сабрутев.

Сабрутев обяви, че в бюджета за 2022 г. се предвиждат над 930 милиона лева компенсации за битовите потребители и за ЕРП-ата.

"Допълнително мораториумът, който действа, пази битовите потребители от вдигане на цената. Усилията на правителството и парламента са насочени към преодоляване на тази безпрецедентна ситуация с високите цени на енергоносителите", обясни Сабрутев.

Той подчерта още, че цената на газа в България е по-ниска от цената на газа в Европа.

"Бюджет 2022 е бюджет на растежа. Той планира двойно повече инвестиции, предвижда ръст на БВР от 5,8%, предвижда спад на безработицата до 5%,предвижда множество социални мерки, помощ към младите семейства, предвижда още повишаване на пенсиите, продължаване на ковид добавките поне до юни месец", обясни Венко Сабрутев.

"Важно е да подчертая, че опозицията доста умело успява да комуникира, че до момента няма нищо направено и те сега внасят решението на проблема. Истината е, че още декември месец Народното събрание гласува компенсанции за небитовите потребители, допълнително МС гласува още 410 милиона лева, допълнително в бюджета за 2022 година има заложени още над 930 милиона лева.

Имаме високи цени на енергоносителите, но за сметка на това има много обезщетения и компенсации, които ще бъдат изплатени с текущите сметки, които предстоят да получат небитовите потребители. В януарските сметки реално ще бъдат приспаднати въпросните компенсации и за декември и за януари, небитовите потребители трябва да очакват нереално ниски сметки през февруари", поясни Венко Сабрутев.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Федерер за възстановяването си: Ще знам повече през април
Федерер за възстановяването си: Ще знам повече през април
Премиерът Кирил Петков проведе видеоконферентен разговор с генералния секретар на НАТО
Премиерът Кирил Петков проведе видеоконферентен разговор с генералния секретар на НАТО