НОВИНИ

Весела Димитрова: Титлата не ни успокоява, ще продължим да работим

весела димитрова титлата успокоява продължим работим
bnt avatar logo
от БНТ
12:36, 22.05.2023
Чете се за: 03:30 мин.
Спорт
Слушай новината

С 13 медала от европейското първенство в Баку се завърнаха българските гимнастички.

Боряна Калейн, Стилияна Николова, Ева Брезалиева и ансамблите за жени и за девойки завоюваха пет златни, пет сребърни и три бронзови отличия. Така страната ни завърши на първо място в класирането по медали, пред Италия и Израел.

„Първото място означава, че съм се преборила със себе си и съм си свършила добре работата. Имаше доста голямо напрежение и беше тежък форматът на Европейското първенство. Последната година преминах през доста предизвикателства чисто здравословно и ми се налага много пъти да спирам с подготовката и се радвам, че успях да покажа на какво см способна. Ще имаме една седмица почивка и след това започва подготовката за Световното първенство през август. Харесва ми, че художествената гимнастика се превърна в национален спорт в България. Надявам се тези успехи да продължат“, заяви Боряна Калейн.

Калейн завоюва титлата в индивидуалния многобой, злато отборно, сребро на бухалки и бронз на обръч, а Стилияна Николова се прибра у дома със злато отборно, бронз в многобоя, сребро на финала на топка и бронз на лента.

"Не съм доволна лично от себе си и своето представяне, разбира се, няма как да омаловажа постиженията, доволна съм от медалите, но не съм доволна от собствената си игра. Искам да мога да играя на състезания и да покажа колко съм подготвена всъщност, защото на европейското първенство не успях. Смятам, че България доминира в художествената гимнастика и сме конкурентноспособни, независимо, че другите натискат отвсякъде“, коментира Николова.

Дебютанката Ева Брезалиева завоюва сребро на финала на лента. Тя участва само на този уред на шампионата.

"Първият ден малко спестих, но на финалите направих всичко", заяви Брезалиева.

"Супер много работихме в залата, от нас се искаше да си изиграем съчетанията и другото си стана само", каза Камелия Петрова от ансамбъла.

Златните медалистки в многобоя Женина Трашлиева, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Радина Томова спечелиха в последния ден на първенството сребро на пет обръча на финалите на отделните уреди при ансамблите, а на три ленти и две топки допуснаха грешки и завършиха пети.

"При ансамблите конкуренцията е убийствена. Не се успокояваме. Почти 10 отбора са равностойни и готови за олимпийска титла, много ще е трудно, ще работим“, сподели старши треньорът на ансамбъла жени Весела Димитрова пред БНТ.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
И слънце, и дъжд в първия ден от работната седмица
И слънце, и дъжд в първия ден от работната седмица
Фурор за боксьорите ни на турнира "Лах Нимани" в Косово
Фурор за боксьорите ни на турнира "Лах Нимани" в Косово