НОВИНИ

Волейболната легенда Димо Тонев направи дарение на Музея на спорта

Волейболната легенда Димо Тонев направи дарение на Музея на спорта
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
19:06, 18.10.2024
Чете се за: 04:45 мин.
Спорт
Слушай новината

Дарение като подарък за рождения си ден направи легендата на българския и световния волейбол Димо Тонев. На 2 юли тази година той чества своята 60-годишнина. Обявеният за "Най-добър централен блокировач в света" за 1990 г. се раздели с бронзовия си медал, спечелен с мъжкия национален отбор на България на световното първенство по волейбол във Франция през 1986 година. Ценното отличие остава в Музея на спорта Националния стадион "Васил Левски" редом до отборната купа.

"Това беше един много тежък период въобще за световния спорт. След бойкот на Олимпийски игри през 1980 година, след бойкот на Олимпийски игри през 1984 година в Лос Анджелис, световното първенство през 1986 г. беше едно от първите във волейбола, в което се събраха най-силните сили в света. Изключително голяма и свирепа конкуренция със САЩ, СССР, Аржентина, Бразилия, Полша и Франция като домакин, нашият отбор се пребори за този медал, който виждате тук. Това стана, благодарение на момчетата, с които играхме заедно", разказа Тонев.

Медалът бе предаден на церемония в Музея на спорта днес, в която присъстваха и част от съотборниците на Тонев от онзи славен състав - Петко Петков (капитан на отбора), Николай Димитров, Любомир Ганев и Борислав Кьосев. В битката за бронза тогава България побеждава Бразилия с 3:0.

"Нека този медал бъде тук във витрината и бъдещите поколения, и всички, които са свързани със спорта, да знаят за този успех", посочи още Тонев.

На церемонията присъстваха много лица от българския спорт и волейбол, начело с министъра на младежта и спорта Георги Глушков, който връчи на Тонев почетен плакет.

"За мен е удоволствие да бъда част от днешното тържество по случай 60-годишнината на нашия приятел и много голям спортист, и пример за младите - Димо Тонев. Министерството на младежта и спорта оценява много високо неговия принос в областта на спорта и на волейбола. И в българския и в световния волейбол той е поставил невероятен стандарт - винаги, където се е състезавал. Повечето от нас много добре познават блестящата му спортна кариера и неговият скромен характер, но в същото време така завладяващ и даващ пример на младите. Искам да ти пожелая да бъдеш жив и здрав, щастлив и усмихнат, и да даващ още пример във волейбола и в спорта!", каза министър Глушков.

След това президентът на Българска федерация по волейбол Любомир Ганев подари картина и отправи лични благодарности към Димо Тонев, с когото са делили една стая в националния отбор в продължение на шест години.

"Ти винаги ще имаш място в моя живот. Скъпи приятелю, благодаря ти за всичко, което си направил за волейбола! Благодаря ти за миговете, в които сме изкарали заедно! Сигурен съм, че сега ще продължиш да правиш и това като член на Управителния съвет на БФВ. Искам да ти пожелая да бъдеш жив и здрав! Ти беше един от първите, които показа на нас какво трябва да правим", отправи своя поздрав Ганев.

Тонев е четирикратен шампион на България като състезател, а пет пъти вдига купата на страната. Той е носил екипа на двата най-големи спортни клуба у нас - Левски и ЦСКА. Неслучайно днес го уважиха и от двата лагера - президентът и треньор на "червените" Александър Попов и съпрезидентите на "сините" Владимир Николов и Давид Давидов. Председателят на ОСК Левски - Тодор Тодоров, също имаше подарък за Тонев.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берое откри кръга с класически успех над Спартак (Варна)
Берое откри кръга с класически успех над Спартак (Варна)