НОВИНИ

Все по-често откриват микропластмаси в рибата, която ядем

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
21:38, 21.02.2021
Чете се за: 02:52 мин.
Още
Слушай новината

Ядем замърсена риба. Стотици видове риба съдържат микропластмаси, предупреждават световни учени. Нашето Черно море, за съжаление, е сред най-замърсените водни басейни.

Общо 555 вида риби по целия свят поглъщат пластмаси. Най-често това се случва през хрилете. Няколко организации у нас изследват какви са отраженията върху морските обитатели от замърсяването във водите. По-малките частици от отпадъците проникват направо в тях.

„За животните със сигурност има някаква опасност, която за съжаление все още не е напълно оценена, тъй като има нужда от още много изследвания на количествата от микропластамаси в животните и съответно тези микропластмаси дали преминават в човека при консумация. Примерно на риба, която има микропластмаси и дали това оказва въздействие на човешкия организъм и дали влизат в обмяната на веществата на човека", заяви Ина Агафонова от фондация „Виа Понтика".

Въпреки че е изискване на търговците да проверяват безопасността на улова си, от Агенцията по храните правят мониторинг на качеството на рибата от морета и океани, които се консумират у нас. В отговор за БНТ от Агенцията поясняват, че за 2020 г. има само едно установено несъответствие по отношение на микробиологичните показатели.

Но е ясно, че отпадъците от хората са вредни за всички животински видове.

Освен за рибите в морето, боклуците, които попадат и в другите водни басейни, като езерото Вая например, са опасни и за птиците, които обитават езерото.

„Както те могат да бъдат заклещени, така също те могат и да ги погълнат. Било то пластмасови клечки за уши и съответно вече от животинските видове по някакъв начин да стигнат и до нас хората", заяви Рафи Янчев от сдружение „Бургаски езера".

Периодично доброволци почистват водните басейни край Бургас. Само при последната си акция са събрали 170 чувала боклук и 97 автомобилни гуми. Трудно обаче става почистването в сърцевината на моретата и океаните. За това се използват специални плаващи системи, съобразени с течението, за да се съберат отпадъците във водата. А според учените консумацията на пластмаса от риба се увеличава с всяка година.

Автор: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голям пожар в пловдивското село Труд
Голям пожар в пловдивското село Труд
Розопроизводители протестираха в Казанлък
Розопроизводители протестираха в Казанлък