НОВИНИ

Вселенският патриарх Вартоломей отслужи трисагий на гроба на българския патриарх и софийски митрополит Неофит

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
09:55, 30.06.2024 (обновена)
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Вселенският патриарх Вартоломей и представители на поместните православни църкви бяха посрещнати в митрополитския катедрален храм "Св. великомъченица Неделя".

Службата започна с освещаване на храма и прочит на откъс от Светото Евангелие с призив за молитва към Бога на всички присъстващи. За службата пристигна и Симеон Сакскобургготски.

Вартоломей Първи е 270-ият вселенски патриарх и архиепископ на Константинопол, пръв сред равни между предстоятелите на православните църкви по света от 2 ноември 1991 година. Неговото седалище е в Истанбул.

След причастието с хляб и вино, Вселенският патриарх Вартоломей целуна Христовия кръст и прочете молитва към всички присъстващи в храма и към целия българския народ. След това се отправи за преклонение пред гроба на българския Патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Беше отслужен кратък трисагий - заупокойна молитва, на гроба на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, който е под южната колонада на митрополитската катедрала.

След избора на нов патриарх, митрополитите и епископите на БПЦ-БП ще се отправят към патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", където ще ги чакат предстоятелите и представителите на поместните православни църкви, дошли у нас за събора. Ще започне интронизацията на новоизбрания български патриарх и ще бъде отслужен молебен.

Церемонията ще завърши с обща снимка пред патриаршеската катедрала.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доминик Янков герой в голово шоу на Монреал в МЛС
Доминик Янков герой в голово шоу на Монреал в МЛС
Ограничения на движението в центъра на София заради патриаршеския избор
Ограничения на движението в центъра на София заради патриаршеския избор