НОВИНИ

Има ли промяна на цената на хляба след въвеждането на 15% таван на надценката?

Липсва контролен орган, който да следи дали надценката се спазва

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
19:30, 01.07.2024
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

От днес влиза в сила налагането на таван на търговската надценка от 15% на трите вида хляб - бял, "Добруджа" и типов. Таванът беше гласуван от предишния парламент. Срещу промяната обаче се обявиха както от браншовия Съюз на хлебопроизводителите, така и от Комисията за защита на конкуренцията и я обявиха като антипазарна мярка.

Служебният финансов министър Людмила Петкова предупреди от трибуната на Народното събрание, че ще има проблеми и ограничаването на надценката върху цената на хляба няма да заработи от 1 юли.

Какво показа проверката ни в столицата и страната?

Снимки: БГНЕС

Проверката ни в някои големи вериги, както и в квартални магазинчета в София, Пловдив и Русе показа, че в сравнение с края на юни няма промяна в цените на най-продаваните видове хляб - бял, типов и "Добруджа".

"Днес нямаме промяна в цените на хляба. А и дистрибуторите не са съобщили, че ще има някакво изменение в доставките", каза Павлинка Борисова, търговец на хляб, гр. София.

И потребителите потвърдиха, че няма промени в цените, но повечето смятат, че и без таван на надценките, хлябът е скъп.

"Не бива да го задавате този въпрос. Скъп е хлябът, разбира се.

- БНТ: Колко трябва да струва според вас?

- Цена не мога да определя, но е непосилно за хората."

Потърсихме обобщена информация за това има ли промени в цените на хляба от Сдружението за модерна търговия, което обединява повечето големи вериги. От там в момента не разполагат с такава, но заявиха, че налагането от държавата на пределна търговска надценка противоречи на свободната стопанска инициатива. А от Комисията за защита на конкуренцията определиха мярката като ограничаване на конкуренцията между търговците.

Финансовият министър Людмила Петкова съобщи в четвъртък пред парламента, че според направен от министерството анализ - има проблеми при прилагането на мярката. Липсва контролен орган, който да следи дали тя се спазва, както и какви са санкциите за нарушителите.

"Данните показват, че нормалната надценка за различните видове хляб е в границите на 15-те процента, но по принцип има други проблеми, свързани с практическото прилагане на разпоредбата. Има и определение и за надценка, но това определение не може да се ползва за целите на параграф 19 Д на преходните и заключителни разпоредби, тоест тя не е относима към хляба", каза на 27 юни 2024 г. Людмила Петкова, министър на финансите.

Анализът на финансовото министерство е внесен в Народното събрание и предстои депутатите да решат дали таванът на надценката върху хляба от 15% ще остане.

Екип на БНТ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първо посещение на патриарх Даниил в Рилския манастир
Първо посещение на патриарх Даниил в Рилския манастир
Пожар гори в търговски магазин в Разград (СНИМКИ)
Пожар гори в търговски магазин в Разград (СНИМКИ)