НОВИНИ

Втори конвой с хуманитарна помощ започна да влиза в Ивицата Газа

Вчера от Египет в Газа през граничния пункт вече влязоха 20 камиона

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
15:13, 22.10.2023 (обновена)
Чете се за: 04:02 мин.
По света
Слушай новината

Втори конвой с хуманитарна помощ влезе в ивицата Газа. През граничния пункт Рафа преминаха още 19 камиона, след като вчера бяха допуснати други 20.

За да достигнат до Рафа конвоите изминават около 50 километра от египетското летище Ал Ариш, където пристигат помощите. Рафа остава единственият вход за хуманитарни доставки, след като Израел блокира достъпа до ивицата Газа и разпореди евакуация на населението в северната й част. Въпреки допускането на хуманитарни доставки в анклава, според ООН те са капка в морето.

Отново бурни възгласи при преминаването на втория хуманитарен конвой. За кратко движението на камионите с храна, вода и лекарства беше задържано, докато покрай тях преминат цистерни с гориво под флага на ООН - според журналист от АФП и палестински граничен служител общо шест на брой.

Според световната организация горивото все още не е достигнало до Газа, въпреки че е крайно необходимо за болниците. С конвоя днес за тях идва и друга помощ.

"Аз съм Ахмед от северен Синай, медицинска сестра съм и днес съм тук, за да премина през Рафа, за да помагам на ранените братя в Газа", каза медицинският работник Ахмед.

Тази сутрин стотици чакаха с часове пред пекарните в Хан Юнис, за да си купят хляб, други бързаха към магазините, които все още работят. Въпреки началото на доставки от първа необходимост, градът изпитва остър недостиг на храна.

"Мъките ни са безкрайни. От зори съм пред пекарната. Ако продължава така още два-три дни, ще бъде катастрофа. Децата гладуват. Пакет хляб трябва да стигне за четири семейства за три дни, това са близо 30 души", коментира Исмаил, жител на Хан Юнис.

С първия конвой влязоха два камиона на Уницеф с 40 хиляди литра питейна вода.

"Това е капка в морето. Стигат за 27 хиляди души, защото за един ден премина много малко количество", посочи Джеръми Хопкинс, представител на Уницеф в Египет.

Според ООН вчерашната първа помощ за палестинската територия представлява едва 4 процента от дневните доставки преди началото на конфликта на 7 октомври.

"Необходим е сигурен, стабилен достъп, за да може нашите камиони да преминават границата и да нахраним милионите хора, зависими от спешните доставки", заяви Синди Маккейн, изпълнителен директор на Световната програма по прехраната.

По оценки на ООН за пренаселения анклав, където живеят около 2,4 милиона души - половината от които непълнолетни, са нужни по 100 камиона с хуманитарна помощ на ден.

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дерогацията на "Лукойл" и днес разгорещи политическите страсти
Дерогацията на "Лукойл" и днес разгорещи политическите страсти
Черноморец Бургас удържа финалния натиск на Спартак Плевен за трети пореден успех в НБЛ
Черноморец Бургас удържа финалния натиск на Спартак Плевен за трети пореден успех в НБЛ