НОВИНИ

Йоана Константинова: Чувствам се още по-мотивирана и подготвена за 2023 г.

Йоана Константинова
Снимка: БФТ
bnt avatar logo
от БНТ
13:52, 08.01.2023
Чете се за: 06:57 мин.
Спорт
Слушай новината

15-годишната тенисистка Йоана Константинова започва годината под №56 в световната ранглиста за девойки. През 2022 г. българката постигна много впечатляващи победи.

Спечели първите си точки за световната ранглиста за жени. Дебютира и за националния отбор на България за жени. Константинова вече е в Австралия. Там тя ще участва на първия за 2023 година турнир от Големия шлем - Откритото първенство на Австралия.

Йоана Константинова даде специално интервю за сайта на Българска федерация по тенис.

- Поздравления за доброто представяне през изминалата година. Доволна ли си от постигнатото?

- Определено не съм доволна от резултатите си през изминалата година. Записах впечатляващи победи срещу топ състезателки, но ми липсваше постоянство. Играх турнири от най-висока категория за девойки и женски турнири, където нивото е много високо, а спечелването на титла трудно, особено когато навсякъде си най-малък на възраст от всички във всеки турнир. Този преход е много труден, но сега се чувствам още по-мотивирана и подготвена за 2023 година.

- Едва на 14 годишна възраст спечели първите си точки за световната женска ранглиста. Трудно ли ти беше на турнирите за жени?

- Според мен няма лесни неща в нашия спорт, всеки един полага усилия, за да бъде най-добрия. Лично аз обичам да играя с по-големи противници, това ме мотивира повече.

- Започваш годината под №56 в световната ранглиста за девойки. Каква е целта ти за тази година?

- Моята цел е влизане в топ 10 при девойките и топ 500 при жените.

- Заминаваш за участие на първия за 2023 година турнир от Големия шлем - откритото първенство на Австралия. Притесняваш ли се преди дебюта ти на такъв форум?

- Смятам, че съм повече развълнувана и очаквам с нетърпение това изживяване от колкото притеснена. Играла съм с почти всички участнички в турнира и знам какво да очаквам. Всичко зависи от мен и от играта, която ще покажа.

- Каква е целта ти за турнирите в Австралия?

- Целта ми е да изляза и да покажа най-добрия си тенис. Смятам, че ако го направя и гледам мач за мач бих могла да стигна напред в турнира. Имам и голяма мотивация, така че силно се надявам да се получи.

- Едва на 14 години дебютира за националния тим на България за жени "Били Джийн Кинг къп". Какво беше това преживяване за теб?

- За мен беше огромна чест да бъде част от женския национален отбор и на първо място искам да изкажа благодарност към Дора Рангелова и Вальо Димов, които ми се довериха. Това беше невероятно изживяване, от което научих много. Да бъдеш рамо до рамо с най-добрите тенисистки на България и целия екип от професионалисти, който имахме е страхотно. Чувствах се много добре като част от отбора, другите съотборнички бяха също много позитивни, цялата комуникацията между състезателите и екипа, който имахме беше много приятна. Опита който придобих от този форум с участието си в отбора е много ценен и смятам, че беше изключително полезен за мен.

- Върху какво трябва да работиш най-много за да подобряваш играта си?

- Всяка една част и всеки елемент трябва да се тренира и подобрява всеки ден, но аз най-вече трябва да наблегна върху сервиса и форхенда си и също така да мога да контролирам по-добре емоциите си.

- Кой се грижи за подготовката ти в момента?

- Както всяка година през декември направих предсезонната си подготовка в Плевен с баща ми, който се занимава главно с физическата ми подготовка от както се помня. Този път подготовката ми бе изключително тежка и интензивна и ще разчитам на нея в предстоящия сезон. След Australia open се прибирам в академията Good to Great в Стокхолм, Швеция, където през по-голяма част от времето водя подготовката си.

- Чувстваш ли подкрепа за това, което правиш и искаш ли да благодариш на някого за тези успехи?

- Искам да благодаря на първо място на моето семейство, което постоянно е до мен и ме подкрепя независимо къде съм. Също така благодаря на Българска федерация по тенис и моят клуб ТК "Плевен ПСК" за безрезервната помощ и подкрепа. Благодаря и на моите роднини, приятели, познати и непознати от които получавам подкрепа, окуражаващи думи и пожелания. Без тази подкрепа резултатите нямаше да са същите.

- Имаше ли време за почивка по време на празниците?

- Както вече казах и по горе през декември проведох много тежка предсезонна подготовка. На Коледа почивах, бях с мой близки роднини и семейството ми и си прекарах чудесно!

- По принцип на какви турнири ще залагаш през 2023 г.?

- Смятам да заложа на турнири от суперкатегория и Гранд шлем за девойки и женски турнири.

- Какво ще пожелаеш на тенис обществеността в България за Новата година?

- Пожелавам на всички почитатели на тениса най-вече крепко здраве, безброй поводи за щастие, да играят повече тенис и да се забавляват докато са на корта, а пред телевизионния екран много положителни емоции с участието на повече български тенисисти.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Германия е предотвратено терористично нападение
В Германия е предотвратено терористично нападение
Иван Иванов получи „уайлд кард“ за турнир за мъже в Испания
Иван Иванов получи „уайлд кард“ за турнир за мъже в Испания