НОВИНИ

Задълбочават се проблемите с липсата на персонал в столичната детска градина "Сърчице"

Тереза Кънчева
от Тереза Кънчева
20:55, 20.11.2023
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Липса на непедагогически персонал в детските градини. Затова алармират родители от столичната 75-а детска градина. Според директора, основната причина за липсата на кадри е ниското заплащане. Това налага и образуването на сборни групи.

От шест групи в детска градина "Сърчице" в момента работят четири. В тях са събрани деца на различна възраст, а това притеснява родителите. Според тях липсата на персонал може да се реши, ако се върнат таксите и парите остават в градините.

"Моето дете е първа група и сега се налага да ходи с трета, а там децата са по-големи. Нас това ни притеснява с майката, защото тя е мъничка и ходи от един месец на детска градина и все още свиква с персонала", категоричен е Даниел Миленов.

"Например в Бургас- общината е дофинансирала детските градини и съответно са са увеличили заплатите. Тези такси трябва да остават в детските градини, като бюджет", смята Виолета Димитрова.

"Хем се строят нови сгради и се прави нещо, но то се прави не докрай. В момента децата ни са приети, но няма кой да ги гледа", обобщи Росица Георгиева.

Докато се строят нови две яслени групи в тази градина, за децата в сборната се грижат само двама души. Това е изключително отговорно и трудно, разказва Светла Тодорова. Нейната заплата на помощник-възпитател е 800 лева и не стига за нищо.

"Тази заплата, която вземаме ми стига само за необходимите неща и смятам, че заради това няма персонал. Трудностите са доста. Освен че се занимаваме с хигиената, ние сме неотлъчно до децата", каза Светла Тодорова- помощник - възпитател.

За да не стигне до ново сливане на групи, е необходимо увеличение на заплащането. Това може да се случи чрез дофинансиране от общината.

"Столична община би могла да ни дофинансира с целеви средства, които да са специално за увеличение на непедагогическия персонал, иначе ние ще продължим да сме на сборни групи. Аз се притеснявам до кога ще сме на четири и дали няма да се наложи да минем на три. В яслената група, която е сборна заради строеж, от четири помощник-възпитатели работи само един", заяви Миглена Стойнова-директор на ДГ 75 "Сърчице".

Ниското заплащане е причината и за отлив на млади кадри от професията, напомня директорката.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илейн Томпсън-Хера си смени треньора
Илейн Томпсън-Хера си смени треньора
С протест отбелязаха Международния ден за възпоменание на трансжертвите на дискриминация и насилие
С протест отбелязаха Международния ден за възпоменание на трансжертвите на дискриминация и насилие