НОВИНИ

Заговорът в Германия: Кои са арестуваните и какво са планирали?

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:27, 07.12.2022
Чете се за: 03:52 мин.
По света
Слушай новината

Германската полиция осуети мащабен заговор за преврат и установяване на монархическо управление по модела на империята от 1871 година, известна като Втория Райх. Арестувани са 25 души от две конспиративни движения с имперски и нацистки възгледи. Арести са извършени в Австрия и Италия. Заговорниците планирали да щурмуват Бундестага и да сложат начело на новата държава бивш член на германското кралско семейство, който използва титлата принц. Той дори потърсил контакти с Русия, но не получил подкрепа за каузата си.

Германската полиция предотврати опит за преврат

Над три хиляди полицаи проведоха 130 операции в 11 федерални провинции на Германия. Заговорниците споделяли конспиративните теории за дълбоката държава на движенията "Граждани на Райха" и QAnon, участвало в щурма на американския Конгрес в началото на миналата година.

Задържан е 71-годишен несъстоял се нов лидер на Германия, който се самотитулова като принц Хайнрих XIII. Друг основен заподозрян е лидер на военното крило на организацията - Рюдигер фон Пе. В заговора са участвали няколко резервисти и действащ военен от елитната част на Бундесвера KSK, която беше реформирана основно заради инциденти от крайнодясно естество.

"От една страна има относително конкретни планове кой какво да прави в евентуално ново правителство. Това звучи малко налудничаво. Но според разследването има и военно крило. То включва бивши военни от Бундесвера с достъп до оръжие, с подготовка в специалните сили. Според следователите именно те представляват заплаха", каза Франк Браутигам - правен експерт от ARD.

Подготовката за преврата е започнала в края на ноември миналата година. Участниците - около 50 души, са започнали да набавят оръжие и оборудване, да набират нови членове, предимно сред военни и полицаи, и да се упражняват в стрелба. Съзнавали са, че действията им ще предизвикат смъртта на хора, но определяли този сценарий като "необходима междинна стъпка" за промяна на системата.

"Тревожно е, че това не са глупави хора. Имат академично образование, притежават известен опит, имат достъп до оръжие, информация и контакти. Всичко това прави случая особено опасен", каза Себастиан Фидлер - експерт по вътрешна политика.

Снимки: БГНЕС

Сред задържаните е руска гражданка, която от името на така наречения принц е потърсила контакти с руски представители без данни за резултат.

"Това е вътрешен проблем на Германия, самите те го казаха. Не може да става въпрос за някаква руска намера. Научихме за случая от медиите и нямаме какво да кажем по въпроса", каза Дмитрий Песков - говорител на Кремъл.

Германските власти посочиха, че разкритият заговор дава поглед върху бездната на терористичната заплаха от движението "Граждани на Райха". Според германските служби то обхваща 21 хиляди души, пет процента от тях са крайнодесни екстремисти.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След победата в Катар: Феновете на Мароко изпратиха испанците със скандирания "Летището е натам"
След победата в Катар: Феновете на Мароко изпратиха испанците със скандирания "Летището е натам"
Строят църква в район Изгрев - единственият в София без православен храм
Строят църква в район Изгрев - единственият в София без православен храм