НОВИНИ

Заплаха за протести: Земеделци са недоволни, не им изплащат "Украинска помощ"

bnt avatar logo
от БНТ
22:15, 24.07.2024
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Земеделски стопани настояват за спешна среща с премиера и министъра на земеделието.

Целият селскостопански бранш е в криза, а средствата по втория транш от т.нар. украинска помощ не фигурират в бюджета, чиято актуализация мина на първо четене в парламента днес, заявиха от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Споразумението за помощта беше подписано след големите протести в началото на годината. Преди седмица Асоциацията поиска оставката на ресорния заместник-министър на земеделието и храните Таня Георгиева, но отговор не последва.

Основните упреци са, че поради некомпетентност по високите етажи, всички земеделски производители губят субсидии и компенсации.

"Основната причина, която трябва да кажем е отговорност. Дали с действия или липса на такива, конкретният заместник-министър, отговарящ в ресорите „развитие на селските райони”, „директни плащания”, нанесе вреда на целия земеделски сектор", каза Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

"Всеки един, който е застанал да управлява държавата, той трябва да изпълнява това, което предшественика му е направил. Ние имаме подписани споразумения и искаме тези неща да се изпълняват", обясни Николай Киров, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Бургас.

"Мисля, че това е повратната точка, в която политиците и хората, които си мислят, че управляват Министерство на земеделието и храните, трябва да си дадат сметка, че секторът няма да толерира повече това безхаберие и безотговорно отношение към земеделието", заяви Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожарът в землището край Пловдив е потушен
Пожарът в землището край Пловдив е потушен
Линда Носкова е на крачка от финала на турнира от сериите WTA 250 в Прага
Линда Носкова е на крачка от финала на турнира от сериите WTA 250 в Прага