НОВИНИ

Започна водолазен оглед на кораба "Вера Су"

bnt avatar logo
от БНТ
07:30, 04.10.2021 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Операцията по спасяване на заседналия край Камен бряг кораб "Вера Су" продължава. Вчера беше източено част от горивото на кораба, но екипажът продължава да отказва да се евакуира.

Водолази споделиха пред БНТ, че корабът няма как да потъне повече от нивото, на което се намира в момента, защото в плитчините, на които е заседнал, дълбочината е между 6 и 8 метра.

За вчера от кризисния щаб планираха да бъде източено част от горивото на кораба, което се случи на два пъти. Планираше се също да бъде разпитан част от екипажа, но този част от него, която е била на вахта по време на злополучния инцидент, както и да се извърши водолазен оглед. Заради лошото време разпити не бяха извършени и водолазният оглед не се осъществи.

Днес към 9.00 ч. започна операция по допълнително укрепване на кораба, като целта е той да стане по-стабилен, за да не бъде изместен от вълните и да се получи по-голяма пробойна. Започна и водолазен оглед на въпросната пробойна.

Според водолази "Вера Су" няма как да потъне повече

Товарът, който остана на кораба "Вера Су", ще бъде изтеглен със специални помпи на три баржи, които ще бъдат осигурени от Европейската агенция по морска безопасност. Очаква се въпросните баржи да пристигнат в следващите дни. Все пак водата, проникнала в трюмовете на кораба, е разводнила част от азотния тор и именно това налага използването на тези помпи.

Към момента ситуацията на кораба е спокойна. Ако се наложи евакуация, тя може да се извърши или по море със специални катери, или по суша. На носа на кораба има специална мрежа от въжета, която е свързана с част от морския бряг и по тази мрежа се очаква да се изкачат моряците, ако нещо се случи.

Репортер: Деян Михайлов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В общините Калояново и Стражица ще има балотаж
В общините Калояново и Стражица ще има балотаж
Инж. Юлиян Гендов: Практика е турските плавателни средства да нарушават правилата у нас
Инж. Юлиян Гендов: Практика е турските плавателни средства да нарушават правилата у нас